Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Anyai lelkifurdalás – mindenkinek van, és mindenki le tudja vetkőzni! 

2021. december 08. - Gál Kiss Noémi

A szülőség életünk egyik legfelelősségteljesebb feladata, amiben könnyű hibázni, és minden tévedés helyrehozhatatlannak tűnik, ami miatt mardos minket a lelkifurdalás. Pedig magabiztos anyává válni nem lehetetlen és nem is olyan nehéz! Segítek, hogy a megfelelési kényszer levetkőzése után te is magabiztos édesanya legyél.

mathilde-langevin-kj64h6pnm_m-unsplash_1_1.jpg 

Honnan ered a lelkifurdalás? 

Mivel a gyerekek minket felnőtteket tekintik elsődleges példaképüknek, különösen nagy teher van a vállunkon, hogy megteremtsük a kiváló alapokat számukra. Habár szeretjük azt gondolni, hogy mi tévedhetetlenek vagyunk, a valóságban mi is hibázhatunk, hol kisebbeket, hol nagyobbakat. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen ezekből is tanulhatunk és fejlődhetünk. A hibák akkor jelentenek gondot, ha azokat figyelmen kívül hagyjuk, vagy éppen rosszul reagálunk rájuk. Talán bele sem gondoltál, de ezek kijavítása is lehet példaértékű gyermeked számára.  

A felelősség tehát igen nagy, és bizony sokan nehezen bírják az ilyen jellegű nyomást, ami anyai lelkifurdalás, szégyen formájában nyilvánul meg. A kérdés, hogy miként hat ez a gyermekedre, és hogyan hat ez rád – mert a képletben te is fontos vagy! 

Amikor a probléma problémát szül 

Anyaként folyamatosan újabb és újabb kihívások elé nézel, amiket mindig legjobb tudásod szerint próbálsz megoldani. A legtöbben a tudásukat szakirodalmakból és személyes tapasztalatokból gyűjtik össze, és ezek szerint próbálnak helytállni a hétköznapi feladatokban. Vannak döntések, amelyek helyessége rövid időn belül, míg mások később realizálódnak. Szóval előfordulhat, hogy tévedtél, és ráadásul ez sokkal később derül ki.  

Ilyenkor a legfontosabb, hogy bármi is történt, azt ne katasztrófának, hanem fejlődési lehetőségnek fogd fel. Ha magadat hibáztatod, azzal bizonytalan ponttá válsz gyermeked számára, akinek éppen most egy szilárd várra van szüksége a nagyvilágban. Ha pedig a vezető nem lesz többé biztos pont, az a követők, ez esetben a gyermeked viselkedésében is meg fog mutatkozni. A magabiztos anyai jelenlét hiánya viselkedészavarhoz, szófogadatlansághoz, visszahúzódó viselkedéshez vezethet, a hosszútávú fennállása esetén ezek a viselkedés jegyek akár beépülhetnek a felnőttkori személyiségbe is. 

tiago-bandeira-mmv4nu3uby8-unsplash.jpg

Hinni magunkban: ez a kulcs! 

Hogyan kerülhetsz ki ebből az ördögi körből? Könnyű azt mondani, hogy „bízz magadban”, de mind a ketten tudjuk, hogy ha ez ilyen egyszerű lenne, most nem olvasnád ezt a cikket.  

Fordítsd inkább meg a dolgot: mindig a legjobb tudásod szerint szoktál dönteni, ugye? Ha bizonytalan vagy, bizonyára te is meg szoktad beszélni a dilemmáidat valakivel; a pároddal, az édesanyáddal vagy egy szakemberrel. Esetleg a nagyobb döntések előtt még pro-kontra listát is írsz. 

Ha ezek így vannak, akkor a tévedések miatt nem szabad hibáztatnod magad: te mindent megtettél, amit csak lehetett. Vond le a következtetést, tanulj belőle, és legközelebb még jobb leszel. Ha ez a döntés a gyermekedet érintette, és elég érett hozzá, akár vele is megbeszélheted, hogy mi lett volna a helyes döntés, így ő is megtanulja, hogy tévedni emberi dolog, de a legtöbb esetben nem történik helyrehozhatatlan katasztrófa. Ezzel nem csak a saját lelkibékédet billented helyre, de az ő jövőbeli önbizalmát is megalapozod. 

Ha úgy érzed, hogy elvesztél a döntésekben, vagy csak kellene egy hozzáértő külső szem, akkor pedig bátran keress meg, hiszen az anya coaching lényege éppen az, hogy megerősítselek téged a magabiztosságodban. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr4416777388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása