Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Állandó harc az esti fektetés? Egy 15 lépéses módszer, ami segít!

Mi az a Kid’s Skills módszer, és hogyan alkalmazd otthon?

2021. február 11. - Gál Kiss Noémi

mark-zamora-mfqaeazgwo8-unsplash.jpg

Röviden: a Kid’s Skills egy megoldásközpontú coaching módszer, ami segít az óvodás, kisiskolás gyerekeknek a viselkedésével kapcsolatos problémák kezelésében, egy rossz szokás leküzdésében. Egyszerű, 15 lépéses szisztéma, amit szülőként te is sikerrel alkalmazhatsz otthon, és amivel megtaníthatod neki, hogy bármikor, bármiben tud fejlődni az életben.

 

Tegyük fel, hogy a gyermeked minden este „felpörög”, alig lehet lefektetni, elaltatni, majd másnap reggel pedig felkelteni.

Mit teszel?

Ilyenkor a legtöbb szülő a rábeszéléssel, jutalmazással, esetleg büntetéssel, vagy ezek kombinációjával próbálkozik, ami jobb esetben beválik, gyakoribb esetben nem, sőt, egyre rosszabbodik a helyzet. Bizonyos szokások – mint például az éjszakázás – a gyermek egészségére, iskolai teljesítményére is rossz hatással lehetnek. „Mit tehetnék még?” – kérdezi ilyenkor a kétségbeesett szülő.

Mint szülő és gyerek coach, ilyenkor gyakran ajánlom a Kid’s Skills módszert, egy olyan, 15 lépésből álló technikát, ami alapjaiban változtatja meg a rossz viselkedést. Nem elnyomja, vagy bünteti, hanem lépésenként felülírja azt, így a gyerkőc végül saját maga jut el odáig, hogy a rossz helyett egy jó szokást vesz fel.

A módszer tud segíteni tanulási problémák, motiválatlanság, testvérharcok, félelmek kezelésében is.

Az a fontos, hogy a megtanulandó készséget nem úgy kell megfogalmazni, hogy mi az, amit a gyerek ne tegyen, hanem mi az a képesség, ami ahhoz kell, hogy sikerüljön ebben fejlődnie. Gyakorolni lehessen az adott képességet.

A gyermeki agy csodálatos!

A gyereknevelés során az egyik legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk (azon túl, hogy szeretjük őket, történjék bármi), hogy a gyerekek nem kis felnőttek. Az ő gondolkodásuk, logikájuk még máshogy működik: ami nekünk probléma, az számára egy dolog, amit még nem tud, vagy nem ért.

Az esti lefekvés tipikusan egy ilyen dolog lehet: te azt mondod, hogy húzza az időt, és megint fáradt lesz reggel, ő viszont nem feltétlenül kapcsolja össze a kettőt, csak azt látja, hogy a szülők később fekszenek le, és biztosan kimarad valami érdekes dologból. Ezért erre nem feltétlenül az a megoldás, hogy sok-sok vita árán ágyba dugod, hanem az, hogy megértse a pihenés fontosságát és megtanulja a „jól alvás” készségét.

A probléma ismételgetése helyett a szokást kell átírni, megtanítani egy olyan készséget, amivel eddig még nem rendelkezik. Olyan mankót kell neki adni, ami segít ebbe az irányba elindulni.

Mit jelent a készségközpontú tanulás?

 A gyerekek pontosan tudják, hogy sok mindent nem tudnak, és szivacsként szívják magukba a tudást. Sőt, izgatottá teszi őket, ha azt mondod, hogy most szert tehetnek egy olyan képességre, ami eddig nem volt meg bennük. Nevezheted akár szuperképességnek is:)

jukan-tateisi-bjht_8nbua0-unsplash.jpg

A Kid’s skills lényege az, hogy új szuperképességet tanultok közösen, méghozzá 15 lépésen keresztül:

  1. Milyen képességet kell megtanulnod, hogy ezt a problémát (reggeli fáradtság) legyőzd?
    Időben lefeküdni, elaludni.
  2. Egyetértesz azzal, hogy megtanuld ezt a készséget? Akarod megtanulni?
  3. Milyen előnyei lesznek, ha megtanulod?
    Nem lesz veszekedés este/reggel, és könnyebb lesz felkelni.
  4. Mi legyen a készség neve?
    Azzal, hogy a gyerek maga nevezheti el, erősebben motivált a szuperképesség megszerzésében.
  5. Ki lesz a képzeletbeli lény vagy hős, aki segít ezt megtanulni?
  6. Kik lesznek a támogatóid?
    Anya-apa, barátok
  7. Miért bíznak benned a támogatóid, miért hiszik azt, hogy meg tudod ezt tanulni?
    Mert tudják, hogy okos vagyok.
  8. Hogyan szeretnél ünnepelni, ha megtanultad?
    Játék, csoki, vagy akár egy különleges program kettesben anyával vagy apával…
  9. Hogyan fogod gyakorolni?
    Elmegyek lefeküdni, amikor anya, apa mondják.
  10. Kinek mondanád el szívesen, hogy mit tanulsz?
  11. Ne felejts el minden nap gyakorolni!
  12. Hogyan emlékeztesselek rá, ha elfelejted gyakorolni?
  13. Ünnepléskor köszönd meg a támogatóidnak is!
  14. Kinek tudnál segíteni, hogy ő is megtanulja ezt a készséget?
  15. Mit szeretnél megtanulni legközelebb?

A 15 lépést követve a gyerkőc nem csupán az adott rossz szokást hagyja el, hanem azt is megtanulja, hogy képes önállóan is változni, fejlődni, és egyáltalán nem szégyen, ha ehhez segítséget kér valakitől. Ez sokszor jól jöhet még az életben:)

Szeretnél több technikát, trükköt, megoldást megismerni? Szeretnél egy támogató közösséghez tartozni, ahol anyukák, szülők beszélgetnek, a gyereknevelés kihívásairól? Várlak szeretettel támogató csoportomban: CSALÁD KÉPESÍTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr6216424038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása