Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Hogyan kezeld a megfelelési kényszered anyaként ünnepek alatt?

2021. december 23. - Gál Kiss Noémi

A karácsony az év legmeghittebb időszaka, amikor minden lelassul, még az idő is kissé mintha megállna. Sokan várják az év ezen szakaszát, hiszen ilyenkor központba kerül a család és a szeretet. Az érzés azonban nem mindenki számára ilyen megnyugtató, sok édesanyát ilyenkor elképesztő teljesítési kényszer gyötör. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljön a megfelelési kényszer anyaként az ünnepek alatt?

roberto-nickson-u6fdue2x11g-unsplash.jpg

Mitől lesz az ünnep bensőséges hangulatú?

A karácsonynak van egy speciális, meghitt hangulata, ami aligha fogható máshoz. Ilyenkor a család kicsit több időt tölt együtt, és finom ételek és italok társaságában beszélhetik át az év történéseit.

Mi, anyák viszont úgy gondoljuk, hogy mindez csak akkor lesz tökéletes, ha az otthon ragyogóan tiszta, a karácsonyi dekoráció meghitt atmoszférát varázsol, ha van otthon elegendő hideg és meleg étel, kellemes italok, ha a család és a barátok jól megszervezetten érkeznek, ha minden ajándék megvan, és gyönyörűen becsomagolva várakoznak a csodásan feldíszített karácsonyfa alatt. Ez az egyetlen mondat teendők hosszas listájával valósulhat csak meg.

Ezek ismeretében már nem is annyira meglepő, hogy miért is olyan erős a megfelelési kényszer az anyukák életében. Lényegében az ő erőfeszítéseiken múlik, hogy a család karácsonyi ünnepe miként alakul. Ez bizony komoly teher, arról nem is beszélve, hogy mindezek mellett a hétköznapi teendők listája továbbra is megmarad.

Hogyan lehetséges, hogy idén Te, mint Édesanya, a megfelelési kényszeredet kellemes családi pillanatokra váltsd le?

jonathan-borba-vcx5ahbwk6s-unsplash.jpg

5 tipp a megfelelési kényszer leküzdésére az ünnepek alatt

Gondolom minden vágyad, hogy az idei karácsony ne rohanással teljen, hanem számodra is meghitt pillanatok ígérkezzenek. Megosztok veled néhány tippet, ami segíthet neked ebben!

1. Kezdd el időben a készülődést!

Az év végi kapkodás gyakran a felkészületlenségből adódik. Kezdésképpen írd össze az összes ünnepek előtti teendőt, ami eszedbe jut - méghozzá meg minél előbb! Ne hagyj ki semmit, még legapróbb, jelentéktelennek tűnő dolgot sem!

Ha összegyűjtötted a teendőket, próbálj hozzájuk határidőt rendelni, és találd ki, mik azok, amiket más is el tud végezni helyetted. Igen, jól olvastad, nem kell, hogy minden a te válladra nehezedjen. A bevásárlást, ajándékcsomagolást nyugodtan bízd másra.

Sőt, akár azt is megteheted, hogy egyes dolgokat kinevezel kevésbé fontosnak, és kihúzod a listádról. Gondold át, mi élvez prioritást: az, hogy sétáljatok egy nagyot és gyönyörködjetek az adventi dekorációban, vagy az, hogy portalan legyen a kamra összes polca? Melyikre fogtok emlékezni évekkel később is?

2. Nem csak a házilag készített étel lehet jó

Rajtad kívül senki nem várja el tőled, hogy az ünnepek előtt napokat a konyhában tölts! Ha úgy érzed, mindenképpen neked kell vendégül látnod a családot, akár rendelhetsz egy hidegtálat is, így több időd marad másra, ami örömet okoz! Ez lehet egy kis közös játék a gyerekekkel, vagy akár egy lusta délután a pároddal. Ezek mind ugyanolyan fontosak, mint az, hogy elkészüljön a tökéletes halászlé.

3. Fogadd el, hogy mindenkinek más az értékrendszere!

Most, hogy már tudatosabban tudsz dönteni, itt az idő, hogy mindezt el is fogadd. Fontos, hogy tudd, hogy személyenként, családonként eltérő kultúrával érkezünk, így nehéz megmondani, hogy mi a helyes, és mi nem.

Ugyanez igaz az ünnepi készülődésre is. Neked nem kell megszakadnod azért, mert a párod családjában ez a szokás. Alakítsatok ki saját szokásokat, amiben mindannyian jól érzitek magatokat, így te is!

4. Tökéletes karácsony és kimerült anyuka, vagy kellemes hangulat és vidám szülő?

Te melyiket választanád? Vendégként, sőt gyerekként is az első és legfontosabb, hogy az ünnepek alatt valóban béke és szeretet vegyen körül minket. Egy túlhajszolt, tökéletességre törekvő édesanya sokkal ingerültebb, és nem képes élvezni az együtt töltött időt.

Te döntesz, hogy melyik szeretnél lenni!

5. Készülődj gyermekeddel közösen!

A közös sütés-főzés, vagy díszítés nem csak, hogy szuper családi élmény lesz, de az általad elvégzett munkát is egészen máshogy fogod értékelni. A fókusz már nem az elkészült ételen, vagy dekoron lesz, hanem az elkészítés öröme kerül előtérbe. Lehet, hogy lassabban halad, és nem lesz olyan tökéletes, de megszépíti a közösen eltöltött idő!

Kívánom, hogy az idei karácsony meghittebb hangulatban teljen! Még több hasznos tippel és tanáccsal várlak Téged workshopjaimon és az oldalamon egyaránt a jövő évben is.

Látogass el oldalamra, hogy értesülj a januári workshopról: Instant Családi Egyensúly!

Ha személyesen szeretnéd átbeszélni a téged foglalkoztató kérdéseket, akkor várlak személyesen konzultációra, érdeklődés és bejelentkezés: +36304088862 és a hello@galkissnoemi.hu email címen. 

Kellemes Ünnepeket kívánok!

mathilde-langevin-1co4wz4ntdw-unsplash_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr9516788520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2021.12.24. 10:39:24

5. Készülődj gyermekeddel közösen!

Vagy még jobb, ha a gyermekeiddel!
Persze ha az is csak egy megfelelési kényszer, ha egy nő vagy egy család több gyereket vállal, akkor nem muszáj. De ha megfelelési kényszerből mindenből a legjobbat (legdrágábbat) akarja az egyetlen gyerekének, és azért nem vállal többet, az anyagiak miatt, akkor lehet, hogy ezen is érdemes változtatni. Ma láttam egy jó képet, ahol a karácsonyi kívánságoknál az egyik gyerek egy kistestvért kért a Jézuskától, illetve Santától (Amerikában). Tobb gyerekkel sokkal örömtelibb az élet és a karácsony is, ezt tapasztalatból mondom.

Almandin 2021.12.24. 14:43:06

A probléma az, hogy a karácsony mára teljesen kiüresedett, ami az eredeti tartalmát (vallási ünnep) illeti. A szeretet ünnepére való változtatás ünnepelhetővé tette a nem hívőknek is, de sokaknak inkább a sütés-főzés dömping, kötelező dekorálás-ajándékozás lett. A plázákban már 2 hónappal korábban giccsparádé van. A fogyasztói társadalom a fogyasztás ünnepévé tette, sok cégnek hatalmas bevételforrás. Emiatt sokaknak a karácsony csak egy stresszforrás lett. A családi összejövetelek is sokszor veszekedésbe torkollnak.
Érdemes kevesebb "kötelező" elemet beiktatni, nem foglalkozni mások véleményével, hogy az ünnep valóban élvezhető legyen.
Nálam pl. valódi fenyő sincs, szeretem a kis műfenyőmet. Igaz, családom sincs.

Andy73 2021.12.24. 21:28:53

@Almandin: sokan járnak ma is templomba. Vannak, akik csak évente egyszer, karácsonykor, de olyanok is, akik adventben naponta jártak hajnalban roratera.

Almandin 2021.12.24. 22:14:28

@Andy73: Nem a hívőkről beszéltem, hanem a többségről. Nyilván ma is vannak nem kevesen, akik a karácsony eredeti tartalmát is ünneplik.
Neked is boldog karácsonyt, akármit jelentsen is számodra az ünnep.

Andy73 2021.12.25. 10:39:55

@Almandin: neked is boldog karácsonyt, és persze a bloggernek is. Mi is megünnepeljük a karácsony eredeti tartalmát, Jézus Krisztus születését, így teljes az ünnep. És ez a lehetőség mindenki számára adott. Sőt, jobban elérhető, mint a kommunizmus idején, amikor eléggé a háttérbe szorították.

élhetetlen 2021.12.28. 01:43:23

@Almandin: Mi hogyan alakul az életben. 18 éve meghalt anyu, apu már korábban, én 68 éves múltam. Nincs családom. Míg volt kihez, karácsonykor hazautaztam. A baráti családoknak rengeteg mézest sütöttem, mert szerették a gyerekek. (Ha van türelmed, nézd meg a kutyatlanul.blog.hu -t kicsit legörgetve, láthatod a mennyiséget, de néha még a heverő is tele volt). Élveztem, hogy élvezték, de ezeket már karácsony előtt szétosztottam. Aztán eljött az idő, mikor nem utaztam el, és az egyik család férfi tagja 24-én jött a sütiért (22 éves korom óta ismerem), és meglepetten kérdezte, hogy hol a karácsonyfám. Mondtam, sosem volt saját, és nem is kell. Elment, mint aki tudomásul vette, aztán húsz perc múlva megjelent egy fával. Talp sincs, nem baj, becsomagolta a felmosó vödrömet arany színű fóliába, beállította a fát. Műgyöngy füzérem volt, azt szoktam az asztalra tenni egy fenyőággal. Azóta már a karácsonyom fénypontja, mikor megveszi a fenyőmet, idehozza, beállítja, tudod, mert a törődés (ez az első kép a blogon). A mézes sütést már nem bírja a derekam, már csak sajtkrémmel töltött sütiket osztogattam, de, ha már azt sem bírom, karácsonyfám lesz. Nem zavar, hogy szenteste magam vagyok, megszoktam, ha hívnak, örülök.

élhetetlen 2021.12.28. 02:21:36

@Andy73: „jobban elérhető, mint a kommunizmus idején, amikor eléggé a háttérbe szorították.”. Ezen mindig kiakadok. Lehet, hogy én nem ebben az országban éltem? 1953-ban születtem, akit beírattak hittanra a szülei, az járhatott, az iskolába jött ki a plébános, kapott osztálytermet. A templom működött, vasárnap volt kismise, nagymise, karácsonykor éjféli mise, aminek az volt a bája, hogy az orgona játékon kívül egy elfelejtettemanevét bácsi még hegedű koncertet is adott. Megmaradt a hatalmas paplak, annyi pénzzel, hogy a plébános a két nővérét is el tudta tartani, és jutott szakácsnőre, takarítóra is. 37 évet éltem le az előző rendszerben, de nem láttam, hogy a vallásgyakorlást háttérbe szorították volna. Hogy a születésem előtt feloszlatták az apácarendeket? Taníthattak, lehettek óvónők, ápolók, de a vallásukat gyakorolhatták. Voltak kemény dolgok, a nagyapámat „csak” három hónapra zárták be, mert levágott egy malacot, és a szomszéd feljelentette, de ennek semmi köze nem volt a vallása gyakorlásához.
Mire gondolsz? Hogy elvettek nagybirtokokat? Most nem elveszik, hanem ráveszik a tulajt, hogy adja el, legyen az akár egy önkiri is. Ez jobb?
süti beállítások módosítása