Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Bűntudat az anyaságban - hogyan szánjak magamra időt?

2021. december 16. - Gál Kiss Noémi

Az anyaság egy soha véget nem érő munka. Egy olyan, életre szóló döntés, amivel vállalod, hogy többé mást/másokat helyezel magad elé, és ha egyszer-egyszer mégsem így van, akkor megesz a lelkiismeret-furdalás. De jó ez így? Hogyan győzhető le a bűntudat az anyaságban? Miként valósíthatod meg a saját és családod álmait egyaránt? Létezik kiút ebből az őrjítő spirálból! 

jonathan-sanchez-mew4sa2kwua-unsplash.jpg

Mi áll az anyai bűntudat mögött? 

A család az anyai szív egyik legféltettebb kincse, éppen ezért szülőként erőnkön felül is képesek vagyunk teljesíteni, ha szeretteinkről van szó. Aligha van erősebb kötődés a földön, mint az anyai szeretet 

Idővel azonban a rejtett tartalékok is kifogynak, és két kimenetel lehetséges: vagy időt szakítasz magadra, vagy szembenézel a kiégéssel. Karaktere válogatja, hogy ki melyik lehetőséggel él, azonban nem ritka, hogy az előbbit kínzó bűntudat övezi, ami az „énidő” élményét is képes megkeseríteni. 

Nem vagy egyedül, ha hihetetlen kitartással állod a 0-24 órás “munkád” kihívásait, mégis úgy érzed, hogy az heti néhány óra, amikor nem a családoddal törődsz, mintha önzés lenne a részedről. Ennek az egyik oka, hogy a női testben az anyaság hatására hihetetlen hormon-koktél dolgozik, amelyek mind arra hivatottak, hogy a legapróbb jelekre is rendkívüli gyorsasággal reagálj. Akár még álmodban is. Erre rájön a társadalmi nyomás, hogy jó anyának kell lenned, ha pedig mindehhez egy maximalista személyiségtípus társul, akkor bekövetkezhet, hogy még azt a kevés, önmagadra fordított időt is bűnként éled meg, amit olyan, elengedhetetlen dolgokra szánsz, mint a tisztálkodás, vagy étkezés. A hobbitevékenységekről nem is beszélve… 

nienke-burgers-841570tesuu-unsplash.jpg

Ha az anyaság mellé karrier is társul… 

Nem csak a hobbi, de a karrier is sok időt elvehet a hétköznapokból, amikor pedig megérkezik a család legkisebb tagja, a figyelemmegosztás hirtelen átalakul. Ehhez egy egészen új egyensúlyi állapotot kell teremteni. Mindezt ráadásul úgy kellene megvalósítani, hogy az ne menjen se a karrier, se a család rovására.  

Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy lehetetlen mindenhol a maximumot nyújtani,  az viszont egészen biztos, hogy meg lehet találni az egyensúlyt, amivel nem csak gyermeked, de szakmai fejlődésedet is támogathatod! Ehhez azonban nem csak az akaraterődre, de a kreativitásodra, és családod támogatására is szükséged lesz.  

„Nem is vagyok elég jó anya!” 

Ez az a mondat, ami a legtöbb anyuka száját elhagyja, amikor úgy érzi, egész egyszerűen nem bír el a rászakadó feladatokkal, miközben hihetetlenül vágyik az “énidőre”. Mindenkinek természetes vágya, hogy a tökéletes édesanya lehessen, de a valóság az, hogy senki sem lehet az.  

Ne ijedj meg most, rögtön el is magyarázom, hogy miért! Manapság rengeteg szakmai, és laikusok által írt cikk terjed a neten és olvasható a nyomtatott sajtóban egyaránt. Mindenkinek megvan a “receptje” a tökéletes szülőségre, amelyek egyeseknek beválnak, míg másoknak nem kifejezetten. Minden család más, ahogy minden gyermek és szülő is. Aligha lehet olyan általános érvényű szabályokat felállítani, amik mindenkinél beválnak azonos helyzetben. Így bármikor, amikor olvasol egy cikket, hogy miként lehet valamit jobban, okosabban, hatékonyabban csinálni, tedd fel a kérdést magadban: “Ez a példa valóban kellően tükrözi az én helyzetem?” Bátran legyél kritikus az olvasott anyaggal kapcsolatban, hiszen az anyaság olyan művészet, amit nem csak egyféleképpen lehet jól csinálni.  

liv-bruce-odihqypcuuk-unsplash.jpg

Miért fontos a bűntudatmentes „énidő”? 

Te, aki egyben tartod a családot, kulcsfontosságú vagy! Ha te nem érzed jól magad, túlterhelt, fáradt, kimerült vagy, akkor az a családtagjaidra is hatással lehet. Habár az „énidő” egy önző cselekedetnek tűnhet, valójában a te felüdülésed a családod érdekeit is szolgálja. Hidd el, hogy nem csak te fogod jobban érezni magad utána, de szeretteid is kiegyensúlyozottabbak lehetnek.  

A legközelebbi cikkemben arról mesélek majd, hogyan kezeld ezt a bűntudatot, és hogyan szakíts énidőt magadnak akár a legzsúfoltabb időszakban is.   

Ha szeretnél harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb családi életet és jól jönne a támogatásom, keress üzenetben vagy a +36304088862-es számon időpontért. Apró változások hoznak nagy változást, az első lépés a változás felé, ha teszel magad felé egy lépést, ebben tudlak segíteni. Tegyünk képessé mindenre együtt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr5916784996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása