Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Bullying - hogyan tudsz segíteni a gyereknek, ha csúfolódás áldozata lett?

2022. január 06. - Gál Kiss Noémi

A gyerekek előszeretettel feszegetik a határokat, mind a felnőttekkel, mind kortársaikkal szemben. Az iskolai csúfolódás szinte mindennapos jelenség, azonban a gyerekekre gyakorolt hatása annál jelentőségteljesebb. A bullying felfedezése akár létfontosságú is lehet, ezért elárulom most neked, hogy miként ismerheted fel a problémát, és hogyan kezelheted hatékonyan. 

keren-fedida-ytvitjoirek-unsplash_1.jpg

Miért csúfolódnak a gyerekek? 

A kisgyermekek, akik éppen tanulják helyüket, és szerepüket a világban, előszeretettel tesztelgetik a határokat, hogy tudják, milyen lehetőségeik vannak. Ezt bizonyítja a dac, a hisztik, sőt akár egymás csúfolása is. Mivel ideális esetben a szülők határozzák meg a szabályokat, a kicsiknek sokkal több esélyük van az önérvényesítésre a velük egykorúakkal szemben.  

Az iskolai csúfolódás ritkán alapul valóságos tényeken, sokkal inkább valamilyen belső frusztráció hívja életre őket, ennek ellenére az egyik legveszélyesebb dolog, ami a gyermekekkel történhet. Hogy miért? Mert a fejlődő személyiségnél nincs sérülékenyebb, és ha bántalom észrevétlenül történik, az akár a felnőttkori viselkedésre is hatással lehet! 

Hogyan ismerd fel, ha gyermeked áldozat? 

Mivel minden gyermek más és más személyiség, nehéz egyértelműen megfogalmazni, hogy mikor mondhatjuk biztosan, hogy a gyermek iskola csúfolódás áldozata. Van azonban néhány egyértelmű jel, ami segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy talán segítségre van szüksége csemetédnek: 

1. Hirtelen jött zárkózottság 

Minden lurkónak megvan a maga személyisége. Vannak, akik nyitottabbak, míg mások inkább magukba zárkóznak. Ez teljesen természetes, azonban mindenképp óva intő jel, ha csemetéd extrovertált személyisége egyik napról a másikra megváltozik, és sokkal inkább befelé fordulóvá válik. Ha hirtelen nem szívesen beszél problémáiról, vagy akárcsak a napjáról, az lehet egy figyelmeztetés, hogy elbizonytalanodott önmagában – például az iskolai zaklatás hatására. 

2. Stílusváltás rövid idő alatt 

A stílusunk folyamatosan formálódik a minket érő hatások, és a belső személyiségfejlődésünk során. Hosszú évek alatt válunk azzá, akik vagyunk, sőt a személyiségünk még felnőtt korban is változhat.  

Egy iskolás gyerek esetében a gyorsan jött belső, vagy külső változás a megfelelési vágy eredménye is lehet. Ez annyit jelent, hogy a kortársaktól érkező nyomás hatására gyermeked igyekszik megfelelni az elvárásoknak, és ahelyett, hogy vicc tárgya lenne, inkább a megfogalmazott igényekhez formálja önmagát. Ez több szempontból veszélyes, hiszen egy deviáns csoport esetén akár rendkívül rossz irányt is vehet, és ha ennyire nem is rossz a helyzet, akkor is egészségtelen, ha nem önmagát adja, hanem másoknak akar megfelelni. 

3. Hangulatingadozás, türelemvesztés 

Gondolj csak bele, te miként reagálsz, amikor a főnököd túl sok elvárást támaszt feléd rövid határidőkkel. Valószínűleg te is sokkal ingerlékenyebb és türelmetlenebb vagy olyankor, ugye? Nos, ugyanígy van ezzel a gyermeked, aki a sorozatos bántalmazás hatására elfárad, és nehezebben veszi a hétköznapi kihívásokat. A gyors hangulatváltozás, és a szokatlan ingerlékenység így akár iskolai zaklatást is jelezhet. 

katie-gerrard-fppstoujbui-unsplash.jpg

„Segíteni szeretnék, de hogyan?“ 

Ha már felismerted a problémát, akkor gratulálok, te máris előrébb vagy a megoldás megtalálásában! Természetes, hogy segíteni szeretnél a gyermekednek, de okosnak, és tudatosnak kell lenned.  

  1. Az első és legfontosabb, hogy a problémát jelezd az iskola, vagy óvoda vezetősége felé, vagy a csoporttal foglalkozó pedagógusnak. Ő segíthet neked abban, hogy megerősítse, és akár hatékonyan kezelje a helyzetet.  
  2. Beszélj a többi gyerek szüleivel, különösen a zaklató gyermek(ek) szüleivel is. A bullying nem játék, de iskolai összefogással, és nyitott, célzott kommunikációval eredményesen kezelhetitek a jelenséget.  
  3. Próbálj minél többet beszélni gyermekeddel, akár saját példákat is bemutathatsz, hogy te magad, miként kezelted gyerekként az ilyen helyzeteket. Fontos, hogy tudatosodjon gyermekedben, hogy valójában nem vele, vagy az ő tevékenységével van baj.  Segítsd az érzelmei felismerésében, kommunikációban és a negatív élmények elengedésében. Ebben az aroma freedom technika minden napos társad lehet.  

 

Ha továbbra tippekre és hasznos tanácsokra van szükséged, várlak szeretettel az Instant Családi Egyensúly workshopon, Ezzel az eszközzel rögtön segíteni tudsz a gyermekednek, ha bántja valami, ha csúfolják, ha szorong és fél a másnapi megmérettetéstől. Egy eszköz, ami az egész családot összehozza. 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr3916805710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása