Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Hogyan segíts félénk, önbizalomhiányos gyerekednek iskolakezdéskor?

2021. augusztus 22. - Gál Kiss Noémi

Az iskolakezdés eleinte igazán izgalmas időszak, a gyerekek alig várják, hogy újra láthassák barátaikat, kedvenc tanáraikat, bár a „szabadságvesztés” kevésbé tölti el őket örömmel.  De mi a teendő, ha a gyermekedet nem fűti a lelkesedés, inkább retteg a(z újra)kezdéstől? Megmutatom, hogyan segíthetsz neki!

katie-gerrard-2eam2ldsiqs-unsplash.jpg

Az első lépések mindig nehezek

A fejlődés során a gyerekek folyamatosan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megugrásához szükség van a szülők támogatására, és a kicsik önbizalmára is. Legyen szó az első lépések megtételéről, vagy egy új környezetről, mindig nehéz az alkalmazkodás. Minden új tapasztalással kilépnek a komfortzónájukból, amihez szükség van rád, mint szülőre a példamutatásoddal és támogatásoddal.

Az iskolakezdés első osztályban különösen stresszes, hiszen egy új közegbe kerül a kicsi, akinek a rengeteg változás között rendkívül fontos az a néhány állandó dolog, mint a szeretett óvónéni, vagy a visszatérő ovistársak arca. Az első osztály kezdése során ezek egyikére sem számíthat, ez egy egészen komoly mérföldkőnek számít. Sokszor pedig a felsőbb osztályokba lépés sem lesz könnyebb. Ennek hátterében gyakran állhat az önbizalomhiány, amit feltétlen szükséges kezelni!

gabby-orcutt-7e29j_4gbni-unsplash.jpg

Teljesítménykényszer: most akkor jó vagy rossz?

Mivel a gyerekek életében a felnőttek a követendő példa, ezért a nekik történő megfelelés az elsődleges motivációjuk. Gyakran egészen sajátos módon szeretnék kifejezni vágyukat az elismerésre, míg más esetekben a megfelelési kényszer észrevétlenül dolgozik bennük. Utóbbi esetben a legtöbb gyermek önbizalomhiánnyal küzd, aminek következtében nem szívesen vállalják fel magukat.

A teljesítménykényszer bizonyos esetekben motiválja a gyerekeket, míg néha belső szorongásba csap át. Szülőként nem könnyű feladat észrevenni, hogy a megfelelési vágy meddig egészséges, és mikor kezdi rombolni a kicsi önbizalmát.

Hogyan turbózd fel csemetéd önbizalmát az iskolakezdésre?

Ha észrevetted az önbizalomhiányt gyermekeden, akkor van időd és lehetőséged segíteni magabiztossága fejlesztésében. Egy kis odafigyeléssel és néhány praktikával megerősítheted csemetéd önmagába vetett hitét, hogy gördülékenyebb legyen az iskolakezdés. Ráadásul mindez nem fog több időt felemészteni napi szinten.

1. Kérd ki a véleményét!

A döntéshozatal és az önbizalom szorosan összefügg, ez utóbbi segít a döntéseink helyességének megítélésében, valamint a következmények vállalásában. Éppen ezért ajánlott minél több kisebb döntést bíznod gyermekedre, a választási lehetőségek következményeinek ismeretében. Akár néhány hét alatt látványos eredményt érhetsz el, és iskolakezdésre egy magabiztosabb gyermekké formálhatod.

2. Ne oldj meg helyette kényes szituációkat!

A gyerekek ösztönösen a felnőttek segítségére támaszkodnak problémás helyzetekben, a felnőttek pedig ösztönösen minél hamarabb meg akarják oldani a dolgukat, hogy megkönnyítsék gyermekeik életét. De most az ellenkezőjét javaslom: sokkal jobban támogathatod magabiztosságát, ha nem oldod meg helyette a konfliktusokat, sokkal inkább megoldási javaslatokat vázolsz fel, amikből majd ő döntheti el, melyiket választja!

3. Hagyd, hogy bizonyos dolgokat ő intézzen!

Miért ne kérhetné ki a fagyit? Vagy kérdezhetné meg, hogy szabad-e éppen a hinta? Ezek az apró szituációs gyakorlatok aktívan fejlesztik gyermeked önbizalmát, hiszen megtanulja, hogy egyedül is el tudja rendezni az életét.

rachel-o3tiy5piork-unsplash.jpg

Szükséged van még több hasznos tippre szeptemberre, vagy akár egész évben? Gyertek a Képesítő Programomra, ami 4 hónapon keresztül támogatja gyermeked fejlődését és Neked is segítek, hogyan legyél magabiztosabb szülő, és hogyan nevelj magabiztosabb gyereket!

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr9016666956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása