Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Vigyázz! Így nőhetnek krízissé a hétköznapok nehézségei!

2022. február 16. - Gál Kiss Noémi

Telnek-múlnak a napok, és szülőként szinte egy percre sincsen megállás. Egyik feladat követi a másikat, és azt se tudod hol áll a fejed, miközben pároddal próbáltok tökéletes Anya és Apa lenni gyermeketeknek. De tudtad, hogy hosszú távon veszélyes, ha sokáig így megy?  

tiago-bandeira-mmv4nu3uby8-unsplash.jpg

Miért ne akarj tökéletes anya lenni? 

Tudom, tudom, valószínűleg most értetlenül nézed a monitort: ha nem a tökéletes anyaság a cél, akkor miért szervezek egyre több coachingot, workshopot és mi értelme az egésznek?  

Te, mint nő, nap, mint nap rengeteg szerepben állod meg a helyed. A munkahelyeden munkatárs vagy, esetleg vezető, családod szemében testvér és lány, férjed szemében feleség és háziasszony, míg gyermeked szemében édesanya. Ez csupán néhány a megannyi szerep közül, amit magadra vállalhatsz, és amiknek mind-mind mások az elvárásai. Az eltérő elvárások pedig változatos és rugalmas személyiséget kívánnak.  

Ki ne vágyna arra, hogy minden területen maximálisan teljesítsen, és mindenhol elégedettek legyenek vele? Az igazság azonban az, hogy minden szerepkörben nem lehetsz tökéletes, hiszen ahhoz nem lenne elég a nap 24 órája sem. Ha pedig csupán egy területre fókuszálsz, amiben maradéktalanul meg akarsz felelni, legyen ez most például az anyaság, akkor könnyen nehézségekkel találhatod szemben magad az élet többi területén. A tökéletes anyaságnak tehát mindenképp ára van. De kell-e egyáltalán hibátlannak lenned? 

Önmagadnál kezd! 

Biztosan te is hallottad már a mondást: „Hogyan várhatod el, hogy szeressenek, ha nem szereted önmagad?”. Nagy igazság van benne: ha mindig csak mások igényeinek kiszolgálására törekszel, abban hamar elveszítheted önmagad, így annak ellenére, hogy gondoskodsz valakiről, szereted, mindent megteszel érte, mégis eltávolodhattok.  

Amikor szülőként mindent felülír az anyaság, vagy apaság, nem ritka, hogy egy idő után a párok elveszítik egymást, és hamar megjelennek a párkapcsolati problémák is, melyek megoldása már nem egyéni, sokkal inkább családi feladat. Egy boldogtalan szülőpáros sokkal nehezebben képes a vidám és kiegyensúlyozott gyereknevelésre.  

Legközelebb tehát, amikor úgy érzed, szükséged van egy kis én-időre, ami miatt önzőnek éreznéd magad, gondolj arra, hogy ezzel valójában családodnak is jót teszel. Az önmagadról szerzett tapasztalatokkal, élményekkel egyre jobb társsá és szülővé is válhatsz. Mi ez, ha nem dupla nyereség? 

Mit tehetsz, hogy ne csak a teendők kapcsoljanak össze? 

A család lényegében egy szövetségként is felfogható, ahol a felek egymás támogatva próbálnak előrébb jutni. Jó esetben ez egy szeretetteljes kapcsolat, de ha az együtt töltött idő csupán a teendők elvégzésére redukálódik, akkor hamar elmehettek egymás mellett.  

Hogyan álljon helyre a család egyensúlya? A szituációtól függ, hogy közösen, vagy esetleg külön-külön kell érte tenni. Az viszont biztos, hogy szükség van arra, hogy néha csak magaddal és olyan dolgokkal foglalkozz, ami számodra kellemes. Ilyenkor megszűnnek a szerepek, és előtérbe kerülsz TE. Ha a TE belső harmóniád rendben van, akkor sokkal ellenállóbb lehetsz az élet adta kihívásokkal szemben is.  

jonathan-borba-duru_bzv8so-unsplash.jpg

Éppen ezért, a közel jövőben iktass be egy hobbi-tanfolyamot, vagy egy romantikus randevút kedveseddel, sőt akár egy valódi önismereti kalandra is indulhatsz az Instant Családi Egyensúly workshopomon.

Az itt tanultakat családod, gyermekeid, szeretteid támogatására is felhasználhatod, ezért dupla nyereség. Egy olyan technikát tanítok neked, ami segít feldolgozni a stresszt, feszültséget, és amit megtaníthatsz másoknak is. 

Szakíts időt magadra, hogy jobban tudj segíteni másoknak! 

rowan-chestnut-smas_uxg4l0-unsplash.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr717557098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása