Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

A gyermekfejlesztés nem egy gyorsszerviz, neked is fejlődnöd kell!

2021. május 15. - Gál Kiss Noémi

dimitri-ikju9yhteg0-unsplash.jpg

A hatékony fejlesztés titka TE vagy! Csapatmunkára van szükség!

Ha gyermekednek problémája van, akár a tanulással, önbizalommal, akár az emberi kapcsolatokkal, érdemes felkeresned egy segítő szakembert. De tudtad, hogy ez nem olyan, mint egy szerviz? Nem lehet csak úgy leadni a gyerkőcöt, majd egy óra múlva érte menni – te is kellesz az eredményhez! Olvass tovább, és elárulom, hogyan is működik ez a gyakorlatban…

A gyermekek csodálatos lények!

A gyermekkori fejlődés varázslatos módon történik. Nem véletlen, hogy a csemetéket gyakran szivacsként is emlegetik, hiszen elképesztő gyorsasággal szívják magukba a szükséges ismereteket, és ezeket nem csak befogadni, de alkalmazni is képesek. A sokrétű és magas szintű tudás kezelése nem kis kihívást jelent a fejlődés alatt álló agynak, miközben folyamatosan alakulnak más testi, és motoros képességek egyaránt. Előfordulhat, hogy egy-egy terület emiatt eltérő módon fejlődik, ilyenkor jól jön egy szakember által nyújtott segítség.

A szülői feladatok azonban nem érnek véget ennél a pontnál, sőt! Itt jössz csak igazán a képbe!

kelly-sikkema-giijfnulwxk-unsplash.jpg

Az első lépés: a szülőnek kell észrevennie a problémát

A hétköznapok rohanásában, amikor próbálsz megfelelni a főnöknek, igyekszel tökéletes háziasszony, feleség és édesanya lenni egyszerre, nem könnyű még azt is monitorozni, hogy miként alakul gyermeked fejlődése. Ha neked mindezek ellenére ez sikerül, akkor le a kalappal! Ha pedig az óvónő, vagy tanítónő jelzi neked a gondot, ne érezd rosszul magad, hiszen a következő lépés már rajtad múlik: kérj segítséget, és készülj fel rá, hogy te is részese leszel a folyamatnak!

A második lépés: a fejlesztés mindkettőtök számára

Ahogy a bevezetőben is írtam: a gyerek nem olyan, mint egy elromlott autó, amit csak leadsz a szerelőnél, és érte mész, amikor készen van. A fejlesztés egy hosszabb folyamat, amiben rád is ugyanakkora szükség lesz!

Ez nem csak a gyermeked, de a kapcsolatotok érdekeit is szolgálni fogja! Fontos, tehát, hogy te is részt vegyél aktívan a folyamatban, hiszen így hasznos tippeket, és praktikákat sajátíthatsz el, amiket otthon is alkalmazhatsz, sőt, alkalmaznod is kell a maximális fejlődés érdekében. Megismerheted gyermeked motivációit, ami lehetővé teszi a sikeres kommunikációt, és megtanulhatod, miként ösztönözd a leghatékonyabban. Biztosíthatod gyermekedet támogatásodról, és közös élményekre tehettek szert, amik maradandó emlékek lehetnek. Mindig első kézből kapod az információt, így elkerülhetők az esetleges félreértések.

Gyermeked fejlődésének nyomon követése lehetőséget ad arra, hogy megbizonyosodj róla, hogy a legjobb kezekben van!

És nem utolsó sorban önmagadon is tudsz dolgozni, fejlődsz, jobbá válsz.  A szülőség egy folyamatos önismereti utazás. Új dolgokat tanulunk meg a gyermeknevelésről, gyermekünkről, önmagunkról és próbálkozunk 1-1 eszközzel, ötlettel, hogy megtanuljuk a nekünk működő megoldásokat. Nincs tuti recept és egy dolog állandó, a változás. Folytonos újratervezés, tanulás.

mathilde-langevin-kj64h6pnm_m-unsplash_1.jpg

Legyen ez egy közös program!

Habár fejlesztésről van szó, de ez nem jelenti azt, hogy unalmas, száraz lenne a feladat. Egy szakember odafigyel arra, hogy mind a gyereknek, mind a szülőnek közös, örömteli élmény legyen minden foglalkozás!

Minden szakember eltérő módszerekkel dolgozik, és néhányan – köztük én is – kifejezetten szívesen vonják be a szülőt a játékokba, feladatokba. Ezek kifejezetten szórakoztatóak lesznek mindkettőtöknek, ráadásul szülőként látni fogod, mennyit dolgozik – és mennyit fejlődik! – gyermeked. És a legnagyobb előnye a kapcsolatotok még jobbá válása, könnyebb lesz megtalálni az egymáshoz vezető utat is egy ilyen program hatására.

A fejlesztés tehát egy közös program, ahol – észrevétlenül – te is majdnem annyit változol majd, mint gyermeked. Ha készen álltok erre a gyönyörű kihívásra, aminek a végeredménye egy önbizalommal teli, sikeresen kommunikáló gyerkőc, meg egy büszke szülő lesz, akkor jelentkezzetek a júniusban induló Képesítő programra.

josue-michel-4uks8vyiu9y-unsplash.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316561146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása