Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Iskolakezdési, évkezdési tippek szülőknek

2021. augusztus 11. - Gál Kiss Noémi

Hogy segítsd a gyereket szeptemberig?

Hamarosan újra megnyílnak az iskola kapui, és megkezdődik a gyerekeknek is a kemény munka. Az iskolakezdés mindig stresszes, a mostani helyzetben azonban különösen kihívásokkal teli időszak elé néznek a gyerekek és a szülők egyaránt. Hogyan segítheted gyermeked a visszarázódásban?

vitolda-klein-oiadcxvt3ws-unsplash.jpg

Újraszervezni a hétköznapokat – megint

A nyár gyermekként az egyik legszebb időszak, míg szülőként kihívás, miként egyeztetheted össze a munkád és csemetéd szabadidejét. Sok szülőnek gondot jelent, hogy több, mint két hónapra minőségi programokat keressen. De mire észbe kapsz, a nyár csak úgy elszalad, és rögtön az iskolakezdésnél tartasz, ami szintúgy tartogat számotokra feladatokat. Az iskola elindulásával megint újra kell tervezned a hétköznapokat, és nem szabad elsiklanod afelett sem, hogy az újranyitás milyen érzelmi terheket jelent gyermekedre nézve.

Miért olyan nehéz visszarázódni?

Azt talán nem kell részleteznem, hogy önmagában már az is roppant nehéz, hogy a gyerekeknek újra korán kell kelniük. A bioritmus átállása nem 2 napot vesz igénybe. Megszűnik a szabadság is, megjelennek a kötelezettségek, ha pedig mindez nem lenne elég, a nappalok hossza is folyamatosan csökken, aminek hatására fáradékonyabbnak, kimerültebbnek érezhetitek magatokat.

Az elmúlt 2 évben mindemellé a bizonytalanság is az életünk része lett: vajon élőben, vagy online zajlik majd az oktatás? Meddig lehet iskolába járni? Hogyan lehet újra felvenni a fonalat azokkal az osztálytársakkal, akiket alig-alig láttak – vagy hogyan lehet beilleszkedni egy új közösségbe, amelyik maga is problémákkal küzd?

element5-digital-oycl7y4y0bk-unsplash_2.jpg

Tippek az iskolakezdésre

Ha hiszed, ha nem, lehet stresszmentes az iskolakezdés, csak néhány egyszerű trükkre van szükség, hogy mindenki jó hangulatban, és lehetőleg kipihenten indulhasson neki az új tanévnek.

1. Kezdjétek el korábban beépíteni a reggeli rutint

Hirtelen átállítani a berögzült bioritmust lehetetlen, ezért dönthetsz úgy, hogy segíted gyermeked szervezetének átszoktatását. Az iskolakezdés előtti 2 hétben tervezzétek meg úgy a napot, hogy egyre több napon keltek korábban. Tervezzetek ezekre a napokra izgalmas programokat, kirándulásokat, hogy „megérje” felkelni. A könnyebb átálláson kívül még nagy öröm lesz, hogy sokkal több időtök maradt mindenre!

2. Készítsétek össze időben, amire szükség lesz első nap

A fizikális készülődés nem csupán megkönnyíti, hogy minden rendben legyen az első napon, de hozzájárul a mentális ráhangolódáshoz is. A szellemi felkészülés éppen olyan fontos! Beszélgess gyermekeddel közben, kérdezd meg minek, vagy kinek fog örülni, amikor újra belép az iskola kapuján, keressetek pozitív dolgokat.

3. Találjatok ki új szokásokat

A gyerekek egyik legnagyobb ellensége a monotonitás. Törjétek meg új szokásokkal, hogy mindig legyen mit várni. Miért ne biciklizhetnétek be közösen az iskolába, vagy süthetnétek minden hétfő reggel palacsintát? A lényeg, hogy kössetek valamilyen élvezetes tevékenységet az iskolakezdéshez, ami oldja a kezdeti feszültséget.

michal-parzuchowski-bpxstl_hbhk-unsplash.jpg

Szükséged lenne még további hasznos tippekre?

Szeretettel várlak zárt facebook csoportomban: Család Képesítő ahol rengeteg hasznos tanácsot kaphatsz a gondtalan és örömteli iskolakezdéshez… is…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216657148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása