Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Úgy érzed, megbénítanak az érzelmek?

Mutatok 5+1 tippet, mit tehetsz ellene

2022. március 10. - Gál Kiss Noémi

Nem is olyan régen egy globálisan mindenkit érintő világjárvánnyal kellett szembenézned, és szinte időd se maradt, újabb aggasztó élethelyzet nehezíti a hétköznapokat. A szomszédunkban kitört háború eddig elképzelhetetlen érzelmi terhet jelenthet úgy is, hogy közvetlenül nem vagyunk érintettetek. Miként lehet legyőzni ezt az érzelmi bénultságot, mit tegyünk ebben a helyzetben?

naomi-august-alnqdp3b3yu-unsplash.jpg

Mi is az az érzelmi bénultság?

Elképesztő, hogy érzelmeink, azon belül pedig az agyunk miként képes irányítani testünk reakcióit. Ez teszi lehetővé, hogy eufórikus érzést élhessünk meg, amikor örülünk, vagy testi tüneteket tapasztaljunk, amikor éppen szomorúak vagyunk.

A legtöbb emberrel csak ritkán történik meg az, hogy olyan eseményt kell átélnie, amely érzelmileg teljesen lebénítja. Amikor ilyen erős impulzus ér minket, az agy nem képes feldolgozni az információt, és cselekvőképtelenné teszi a testet. Ezt nevezzük sokkos állapotnak, ami fennállhat hosszabb-rövidebb ideig is, ezzel is lebénítva az embert.

Ha nem tudod, miként oldd fel a benned megbújó feszültséget, akkor az az idő előrehaladtával nyomot fog hagyni a testi és lelki egészségeden is. És ahogy mindig is mondom, ha te nem vagy jól, akkor családod egyensúlya is felborulhat. Előzd meg a bajt, és ismerd fel az érzelmi bénultság tüneteit, és tanuld meg kezelni!

Mik az érzelmi bénultság tünetei?

Amikor valami elképzelhetetlen dolog zavarja meg a hétköznapok rutinját, akkor próbálunk vele mielőbb megküzdeni, de bizonyos életeseményekre képtelenek vagyunk felkészülni. A szomszédos országban kitört háború, és az általa előidézett következmények mindenkit érintenek. Van, akit közvetlenül, míg másokat közvetett formában. Meglepő módon, nem csak akkor tapasztalhatsz érzelmi bénultságot, ha érintett vagy, bőven elég az aggasztó hírek követése, és a kiszolgáltatottság gondolata is. Nézzük, honnan ismerheted fel, hogy ezzel a jelenséggel állsz szemben.

Nem vagy képes logikusan gondolkozni

Bármennyire is szeretnél, képtelen vagy logikus döntéseket hozni. Sőt, a legtöbbször önmagában a gondolkozás is gondot okozhat. Ez pedig gátolhat abban, hogy a lehetséges megoldási javaslatokat mérlegeld önmagadban.

Általános feszültség lesz úrrá rajtad

Amikor érzelmileg blokkolt állapotban vagy, képtelen vagy az érzelmeid reális észlelésére. Általános rossz közérzet, csalódottság, félelem, vagy akár harag érzete jellemezheti a napjaidat.

Kerülöd a társaságot

Az ismeretlen rossz érzések miatt jobban vágyhatsz a magányra, elszigetelődésre, mint máskor. Ha azt tapasztalod, hogy hosszabb ideje nem kívánod a társaságot a tartós rossz kedved miatt, akkor érdemes mérlegelni, hogy esetleg érzelmi bénultsággal állsz-e szemben.

katie-moum-2noye49jz_s-unsplash.jpg

Tanuld meg kezelni!

Gratulálok! Ha felismerted a problémát, ideje, hogy kezeld. A környezeted történéseit nem tudod befolyásolni, de ha belül rendben vagy, és megerősíted magad, akkor könnyebben tudsz megküzdeni a mindennapi és a nem mindennapi kihívásokkal is.

5+1 módszer az érzelmi bénultság kezelésére

1. Meditáció

A meditáció ősi tudományokra építkezik, és nagyon sokaknak segít a hétköznapi nehézségek leküzdésében. A legegyszerűbb meditáció alapja annyi csak, hogy leülsz, becsukod a szemed és figyeled a légzésedet: ez segít, hogy befelé tekints, és újra megleld a belső egyensúlyod.

2. Természetjárás

Sokan mondják, hogy a természet zöldje gyógyító erejű. A túrázás megoldást jelenthet, amikor az elméd mentális blokkolt. A testmozgás segít a vérkeringés fokozásában, és a sejtek oxigénállátásának növelésében, így az izmok feszülése csökkenhet, az elméd kissé megnyugodhat. Már egyre többször van jó idő, használd ki, pakold fel a családodat és menjetek túrázni!

3. Írd ki magadból!

Ha úgy érzed, a feszültség szétfeszít, itt az idő, hogy tollat ragadj! A naplóírásnak nem véletlenül van akkora hagyománya. Írd ki magadból, amit gondolsz, kendőzetlenül, ezzel könnyíts lelked terhein.

4. Aromaterápia

Bizonyított tény, hogy az illatok képesek befolyásolni érzéseinket. Egy pihentető aromaterápiás kezelés segíthet, hogy visszanyerd belső egyensúlyod, és újra tettrekész lehess. Az Aroma Freedom Technika segít feloldani az érzelmi blokkokat, feldolgozni a napi stresszt, és energiát ad, hogy megküzdj a kihívásokkal. 

5. Ölelés

A legegyszerűbb, ingyenes, és villámgyors megoldás: öleld meg szeretteidet! Legyél hálás, hogy megteheted, hogy rendben van az életetek, hogy ott vagytok egymásnak. Az ölelés megerősíti a kellemes érzéseket, serkenti az oxitocin, szerotonin, és más, „pozitív” hormonok termelődését.

Napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.” – mondta Virginia Satir pszichoterapeuta.

+1: Segíts!

Ha másoknak segítesz, magadnak is segítesz: kimozdít a tehetetlenség állapotából, úgy érzed, hogy valamivel hozzájárultál, hogy a dolgok egy picit jobbak legyenek. Akár élelmiszerrel, akár pénzzel, akár azzal, hogy pár órára beállsz és adományokat osztogatsz.

Lelki jóléted neked és családodnak is nagyon fontos, így ne vedd félvállról, és szánj időt a megújulásodra – ebben a nehéz helyzetben is!

 Hasonló tartalmakért és egy támogató közösségért csatlakozz a Család Képesítő csoporthoz, ahol hetente élő webinárokat is láthatsz az anyaságról, gyermeknevelésről. 

 ryan-moreno-icatxrazx8e-unsplash.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr1217777400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása