Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Dühkezelési tippek gyerekkorban

2021. március 24. - Gál Kiss Noémi

Konfliktuskezelés, düh: mi az ellenszere gyermekkorban?

Ó, azok a híres gyermekkori dührohamok és hisztik, amit mindenki próbál elkerülni… De valóban olyan rosszak és hasztalanok, mint amilyennek tűnnek? Mi is pontosan a düh és mit jelent gyermekkorban? Létezik-e valamilyen trükk, amivel hamarabb véget vethetsz neki? 

thumbnail_large-1-5.jpg

Felnőttkori düh kontra gyermekkori dühroham

Bizonyára te is éltél már meg olyan szituációt, amikor úgy érezted, nem vagy képes uralkodni indulatodon, és forrongott benned a düh. Rossz érzés volt, de tudtad azt is, hogy nem tart örökké, sőt, talán már birtokában is vagy egy-két lazító, vagy stresszlevezető technikának, amivel felgyorsíthatod a távozását!

De képzeld csak el, hogy gyermeked hányszor küzd ezzel az érzéssel! És neki még sem eszközei, sem tapasztalata nincs abban, hogyan lépjen túl rajta, ő bizony teljes egészében átérzi a dühöt, a frusztrációt – amivel valószínűleg a te idegeidet is megtépázza olykor. De ha ismered a gyermeki düh természetét, és közösen megtanuljátok, mit tegyetek vele, akkor meg is érkeztünk a konfliktuskezelés témaköréhez.

Amikor már nem csak ő a világ

A tudat fejlődésének egy bizonyos szakaszában a csecsemő felismeri, hogy ő egy külön személyiség a világban, akinek képesnek kell megtalálnia a helyét ebben az ismeretlen rendszerben. A mentális fejlődéssel párhuzamosan számos motoros és fizikális képessége is kifejlődik, amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy az apróság egyre jobban befolyásolja környezete történéseit. Az „enyém” és a „nem” korszak mind abban segít a gyereknek, hogy képes legyen érvényesülni egy nála sokkal nagyobb, és befolyásosabb világban.

Képzeld csak el, amikor az új munkahelyeden az a feladatod, hogy egy egészen új projektet vigyél végig a döntéshozók előtt. Mindenki tapasztaltabb és rutinosabb nálad, nem könnyű érvényesíteni a véleményed, miközben kisebb ráhatásod van a dolgok kimenetelére. A gyerekek pont ugyanúgy érzik magukat ezekben a szituációkban, azzal a különbséggel, hogy az ő konfliktuskezelő eszköztárok még igen kicsi, ami így belső feszültséghez vezet, és dühben nyilvánul meg.

thumbnail_large-1-4.jpg

Mi lehet a megoldás a dührohamokra?

A dührohamok és a konfliktuskezelési képesség szoros kölcsönhatásban vannak, így a megoldás is ezek fejlesztésében rejlik. Ahhoz, hogy gyermeked mielőbb túllendülhessen dühén, tágítanod kell a konfliktuskezelési repertoárját. Ha képes lesz uralkodni rajta, az a társas kapcsolataiban is fejlődést hoz, mind gyermek-, mind felnőttkorában. Észre fogod venni, hogy sorra csökkenek azok a konfliktusok, amelyeket a gyerkőc fizikálisan szeretne megoldani, valamint elkezdődnek a beszélgetések, amelyek lehetővé teszik, hogy közös nevezőre jussatok.

A dühkezelés lépcsői:

  1. Megértés: fontos, hogy átérzed milyen rossz gyermekednek az, hogy falakba ütközött
  2. Beszélgetés: segíts megfogalmazni gyermekednek érzéseit és az érzések mögötti szükségleteit
  3. Segítség: ajánld fel a támogatásod
  4. Idő: hagyj időt a döntésre
  5. Következetesség: mindig tartsd magad a megbeszéltekhez

tl_3.jpg

A te dühkezelési stratégiád egy fontos minta gyermeked életében, a konfliktuskezelés alapja a szülői példamutatás és a szociális kapcsolatokban szerzett rutin. Figyelj oda tehát arra is, te hogyan reagálsz egy-egy ilyen helyzetre, boltban, taxiban, társaságban, vagy akár a családon belül. És persze nyugodtan fejlesztheted magad is, hiszen társas kapcsolataink tréningezése bizony egész életünkben ránk fér… 

Hasznos módszer az együttműködő kommunikáció 4 lépésének elsajátítása, játékosan a gyerekek számára is! Tanítható az érzelmek megismerése, a szükségleteik felismerése már igen kiskorban már.

Ha szeretnél még konkrét tippeket kapni a düh kezeléséről, vagy a konfliktuskezelés tanításáról, akkor várlak szeretettel a Tedd képessé a gyermeked! kurzusra, ahol többek között ezzel a témával is sokat fogunk foglalkozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr6216476470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása