Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Általános „anya burnout”, avagy amikor győz a felpörgött világ… 

2021. november 26. - Gál Kiss Noémi

Túlterheltség, sok szerep, állandó készenlét? Anyaként neked is ismerős lehet az örökös rohanás, és a véget nem érő teendők listája. Ha pedig soha nem éred utol magad, annak idővel meglesz az eredménye, és szembe kell nézned az úgynevezett „anya burnout”, vagyis a kiégés problematikájával.  

thumbnail_large-13.jpg

Tudom, hogy anyaként mindig fontosabbak a gyermekeid, a párod, az ezernyi dolog, ami a válladon van, de ne felejtsd el, hogy egy reményvesztett, enervált édesanya nem képes irányítani egy egész családot. Éppen ezért a te mentális és fizikális egészséget kulcsfontosságú. Nézzük, mik az „anya burnout” tünetei, és mire kell odafigyelned? 

Honnan tudod, hogy téged is érint az ”anya burnout”? 

A sok teendő miatt már önmagában is úgy érezheted, hogy már csak hajszál választ el attól, hogy elérd a tűréshatárod. Amikor pedig egymást követik a rohanós hétköznapok, könnyen bekerülhetsz a mókuskerékbe, és csak hetekkel, hónapokkal később veszed észre, hogy valami nincs rendben. Ha az érzés tartósan fennáll, ideje szembenézni a problémával, és kezelni az „anya burnout” jelenségét.  

Ha gyakran vagy ingerlékeny… 

Természetes, hogy néha elveszted a fejed, de ha ez naponta akár többször is előfordul, akkor jobb, ha számításba veszed, hogy esetleg a kiégéssel van dolgod. 

Ha a kedvenc dolgaid már nem okoznak örömöt… 

A kiégés tipikus tünete, hogy a túlterheltség és a megannyi szerepben történő helytállás mellett már nem vagy képes örülni annak, ami régen boldogságot jelentett. Ha azt tapasztalod, hogy a hobbid, a régi örömteli közös időtöltések már inkább elvégzendő feladatok, akkor szinte biztos, hogy kiégésről beszélünk. 

Ha szabadidődben legszívesebben folyton aludnál… 

Az alvás során az agy „kivonja magát a forgalomból” és a regenerálódásra összpontosít. Ilyenkor feldolgozza a történteket és helyreállítja a megpróbáltatások okozta rövidtávú idegi kimerültséget. A gyakori alvás iránti vágy, vagy az aluszékonyság jelezhet érzelmi túlterheltséget, aminek során az agy fokozottan vágyik a „kikapcsolásra”. 

jenna-norman-8ybzt29caoa-unsplash.jpg

Mi bújik meg a felszín alatt? 

Az anyaság folyamatos tanulás, amiben egy percre sincs megállás. Igazán nehéz ez az állandó készenlét, különösen, hogy a világ hihetetlenül felpörgött, és vele együtt az elvárások is igen magasak lettek. Ha azonban ismered az „anya burnout” kiváltó okait, akkor egy lépéssel közelebb vagy a megoldáshoz is. 

Nézzük, mi állhat a hátterében? 

  • Túlterheltség 
    Az anyai teendők mintha osztódással szaporodnának, és elvégzésükre sokszor nem elég egyetlen ember, de időnként még három sem. A túlterheltség az egyik legjellemzőbb kiváltó oka a kiégésnek, azonban ezen egészen könnyű változtatni! 
  • Túl sok szerep 
    Az anyaság mellett számos más szerepben is helyt kell állnod. Egyetlen személyben vagy édesanya, nő, munkatárs, szomszéd, esetleg testvér is, sőt, lehet, hogy szüleidnek is segítségre van szüksége. A probléma pedig ott kezdődik, hogy mindegyik szerep más és más személyiséget kíván. Nem könnyű ilyen sokoldalúnak lenni!  
  • Állandó készenlét 
    Anyaként kulcsember vagy a családod életében. Biztosan nem ismeretlen számodra, hogy milyen nehéz amikor folyamatosan készenlétben kell állnod, hogy elhárítsd a családi vészhelyzeteket. Nem is kell nagy dolognak történnie, hogy felboruljon a rend, és neked ismét leleményesnek kelljen lenned. 
  • Felpörgött a világ 
    Habár sosem volt könnyű anyának lenni, de a jelenlegi rohanó életben különösen megterhelő. Ha nem találod meg a módját, hogy lassíts, akkor bizony hamar kiégéssel találhatod szembe magad.  

A világjárvány pedig a hab a tortán… 

Nem csak te, de a világ is küzd egy globális krízissel, amire a modern társadalmunk még csak keresi a megoldásokat. Egészen innovatívnak kell lenned neked is, hogy gyermeked fejlődése a vírus alatt se álljon meg, ez pedig nem kis feladat! 

Szeretnék változtatni ezeken, de mardos a bűntudat?

A Lélek esszencia coaching során igazi lelki feltöltődés vár Rád! coaching és az esszenciális olajok erejével feloldjuk azokat a belső negatív hangokat, amik nem engedik, hogy egyensúlyba kerülj. 

Ha szeretnél harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb családi életet és jól jönne a támogatásom, keress üzenetben vagy a +36304088862-es számon időpontért. Apró változások hoznak nagy változást, az első lépés a változás felé, ha teszel magad felé egy lépést, ebben tudlak segíteni. Tegyünk képessé mindenre együtt!

artem-kovalev-fk3xucftavk-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr7216765956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása