Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Lehetsz-e jó anya, ha nincs önbizalmad?

2021. szeptember 06. - Gál Kiss Noémi

Igen. A szülőség az egyik legfelelősségteljesebb feladat, amivel az életedben találkozol. Folyamatosan új kihívások elé állít; egy új személyiséget formálsz, elengedhetetlen a következetesség, és a határozottság, amihez szükséged van önbizalomra. De mi a teendő akkor, ha valaki nem hisz önmagában? Van megoldás?

thumbnail_large-12.jpg

Önbizalomhiánnyal, vezetés nélkül

Képzelj el egy olyan szituációt, amikor külföldön jársz, és megkérsz valakit, hogy igazítson útba. Gondolj bele, hogy milyen lenne az, ha a navigátorod bizonytalanul, vagy esetleg következetlenül mondaná el az útvonalat. Valószínűleg kissé aggódnál, hogy megfelelő-e az irány, amerre tartasz.

Habár kissé sarkalatos hasonlat, de a gyerekeknek ugyanilyen fontos az egyértelmű és határozott iránymutatás. Ugyan az életszakaszok során folyamatosan változik a fókusz a fejlődési területek között, minden periódusban fontos, hogy legyen egy biztonságos keret. Az idő folyamán a kicsi ezen belül találhatja meg a saját helyét és személyiségét. Ha ez nincs meg, akkor kénytelen lesz ő maga felállítani a saját határait és értékrendszerét, ami egy szorongó, bizonytalan jellemet eredményezhet, vagy épp ellenkezőleg, túl határozott, akaratos kamasz lehet belőle.

Mitől válik egy anya önbizalomhiányossá?

Napjainkban, köszönhetően az internetnek, egyre több cikk és szakirodalom válik könnyedén elérhetővé. Az értékes információk mellett azonban a megbízhatatlan forrásokból származó információk is könnyebben terjednek. Ezek megszűrése nem könnyű feladat, különösen akkor, amikor minél előbb szeretnél választ kapni kérdéseidre.

Kivel ne fordult volna elő, hogy egy nem megbízható oldalra tévedt, és kételkedés nélkül elhitte az ott olvasottakat?! Rengeteg hamis tényeken alapuló, neveléshez köthető cikk kering a neten, amelyek szeretnek feketén-fehéren fogalmazni, különösebb szakmai ismeretek nélkül. Ezek a fórumok és cikkek könnyen elhitethetik veled, hogy bizony nem jól csinálod azt, amit csinálsz.

Ezen felül az önbizalomhiány kialakulásában szerepet játszhatnak még a tanult sémák, vagy az esetleges traumák is.

jenna-norman-8ybzt29caoa-unsplash_1.jpg

Hogyan fejleszd magad magabiztos anyukává?

Valójában a tanulás a gyerekkorral nem ér véget! Felnőttként (szülőként meg pláne!) is sok értékes tapasztalatot és fejlődési lehetőséget élhetünk meg, amik hozzájárulhatnak személyiségünk képzéséhez. A tanulás iránti vágy tehát igenis fontos, ráadásul egy hasznos magatartást is bemutathatsz gyermekednek: a gyengeségek elfogadását, és önmagad képzésének jelentőségét. Nézzük, miként is vágj bele!

1. Bízz abban, hogy gyermeked te ismered a legjobban!

Nincs két egyforma gyermek, és minden egyes közösen eltöltött nappal egyre jobban és jobban megismered csemetéd. Ha bármikor úgy érzed, hogy elbizonytalanodsz a döntésed helyességében, emlékeztesd magad, hogy igenis létezik az a bizonyos „anyai megérzés”!

2. Merj tanácsot kérni, de ne félj azokat kritikusan szemlélni!

Egy adott probléma rengeteg módon kezelhető, a különféle látásmódok, nevelési elvek függvényében. Ne félj tanácsot kérni, olyan személyektől, akik hitelesek számodra. Fontos azonban, hogy bármilyen javaslatot is kapsz, azt mindig vizsgáld meg kritikus szemmel. Emlékezz az első pontra: saját gyermekedet te ismered legjobban.

3. Nincsen rossz döntés!

Ha valóban alaposan meggondoltad döntéseidet, akkor hidd el, hogy az az út a helyes. Ha később mégis kiderül, hogy nem jól választottál, akkor is egy értékes tapasztalattal lehettek gazdagabbak!

A gyereknevelés és az anyaság részben a döntésekről, részben a szándékról szól. Ha az volt a szándékod, hogy jót tegyél gyermekeddel, segítsd az útján, akkor nyugodtan bízhatsz abban, hogy minden helyzetben jól döntesz, hiszen az ő érdekeit tartod szem előtt. Meríts ebből önbizalmat!

thumbnail_large-1-20.jpg

Ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy ezt te is megéld, gyere el az Anya Képesítő programomra. Találjuk meg együtt az egyensúlyt, tegyünk képessé Téged és így a családodat is. Magadra is gondolj, hiszen ha te rendben vagy, mindenki rendben lesz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr9916680828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása