Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

A legfontosabb szuperképesség a karanténsuli alatt: mi az a reziliencia?

2021. április 02. - Gál Kiss Noémi

thumbnail_large-4_1.jpg

A reziliencia a belső ellenálló képesség, egy olyan tulajdonság, ami „békeidőben” is nagyon fontos, most pedig egyenesen elengedhetetlen. Szülőként a legfontosabb szuperképességünk, amit akarva-akaratlanul
gyermekeinknek is átadunk. A cikkben bemutatom, hogyan fejlesztheted ezt magadban és gyermekedben is!

Mi is az a reziliencia?

Testünk rengeteg védekező mechanizmussal rendelkezik. Az immunrendszered felveszi a harcot a fertőzésekkel és a kártékony anyagokkal szemben, a lelked kiegyensúlyozottságáért pedig a reziliens képességed felel. Igen, neked is van ilyen adottságod, még ha most úgy is érzed, hogy teljesen kimerült:) Ennek erőssége azonban egyénenként változó, ezért is vagyunk olyan sokszínűek, ha a lelki ellenállóképességünket vizsgáljuk. A jó hír azonban az, hogy ez a képesség fejleszthető egy kis tudatossággal és gyakorlással!

Talán már megszoktad, hogy ez a blog főleg a gyermekek fejlődéséről és lelki egészségéről mesél, de most kifejezetten az anyákhoz (és apákhoz!) szeretnék szólni, hiszen saját magadért és gyermekedért is kiemelten fontos, hogy odafigyelj a lelked egészségére. Ez könnyebbé teszi a mindennapokat, és hosszú távon is jó példát mutathatsz.

artem-kovalev-fk3xucftavk-unsplash.jpg

Miért fontos a lelki ellenálló képességed?

Nem véletlen, hogy azt mondják: az anyaság egy hivatás. Egyszerre kell gondoskodnod családodról, egyengetned mindennapjaikat, miközben fontos, hogy magadra is szánj minőségi időt. Ha pedig még a munkahelyeden is helyt kell állnod, akkor szinte örökös a rohanás.

A vírushelyzet miatt a jelenlegi beszűkült élettér, és az otthoni tanulás/tanítás új feladata nem könnyíti meg a dolgod. Ezek hosszú távon hamar kimerültséghez, és akár fizikális megbetegedésekhez vezetnek, a stressz és az állandó feszültség köztudottan gyengíti az immunrendszert. A lelki ellenállóképességed ugyanúgy egészséged alapköve, mint az immunrendszered megfelelő működése, ezért szükséges és meg is éri rajta dolgozni, ha szeretnéd megőrizni családod harmóniáját és a saját józan eszedet…

Hogyan erősítsd a reziliens képességeidet?

  1. Az anyaság nem egyenlő azzal, hogy tökéletesnek kell lenned
    Édesanyaként szeretjük mindenben a maximumot nyújtani. Ettől is vagyunk olyan értékesek. Fontos azonban, hogy tudd, nem kell mindig 110%-ot nyújtanod az élet minden területén. Kérj bátran segítséget, vagy priorizáld feladataid, mondj nyugodtan nemet azokra, amik nem fontosak, így könnyebb lesz jól teljesítened. Ez pedig elégedettséggel, és önbizalommal tölt el Téged!
  2. Értékeld az elért sikereidet!
    A reziliens képesség alapja a kiegyensúlyozott önértékelés. Fontos, hogy felismerd, és tudatosítsd magadban, mennyi mindent értél már el. Ezeket nyugodtan meg is ünnepelheted, legyenek akár kicsi, akár grandiózus dolgok.
  3. Beszélgessetek!
    A család ereje az összefogásban rejlik. Miért ne oszthatnád meg aggodalmaid, vagy túlterheltség-érzésed pároddal, vagy – bizonyos helyzetekben – akár gyermekeddel is? Hidd el, üdítő érzés lesz, hogy a nehézségekkel nem vagy egyedül!
  4. Az én-idő csodálatos ereje
    Nem győzöm hangsúlyozni, hogy fontos, hogy rendszeresen szakíts időt magadra, és mindarra, amit Te szeretsz! Ebben az időben erősségeidre fókuszálhatsz, így könnyebben ugorhatod meg az előtted álló nehézségeket.
  5. Határozd el magad, és vágj bele az önfejlesztésbe!
    Mint a legtöbb képesség, a reziliens képesség is fejleszthető. Hogy mire lesz szükséged? Erős elhatározásra, és kitartó gyakorlásra. Az „Adj Uram türelmet, de azonnal!” nem működik: határozd el, hogy cikkeket olvasol, könyveket keresel, vagy akár coachingra jársz, és tudatosan teszel ennek a képességnek a fejlesztéséért.

thumbnail_large-1-8.jpg

Add át ezt az értékes tudást gyermekednek is!

A kiegyensúlyozott felnőttkor része a kitűnő reziliens képesség. A gyermekkor ideális időszak arra, hogy ezt a hasznos képességet megalapozd. A szülői példamutatás elengedhetetlen, de ha még egy kis tudatosságot is belecsempészel a folyamatba, garantált lesz a siker.

Ha pedig segítségre van szükséged, akkor ajánlom figyelmedbe az Anya képesítő programomat:  találjuk meg együtt az egyensúlyt, tegyünk képessé Téged és így a családodat is. Magadra is gondolj, ha te rendben vagy, mindenki rendben lesz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr3216485616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása