Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

4 tipp a harmonikus családi hétköznapokért

2021. május 30. - Gál Kiss Noémi

Elég egyetlen csavar, vagy alkatrész, ami nem megfelelően működik, és a legzseniálisabb szerkezetek is meghibásodhatnak. Ugyanez igaz a családi élet kiegyensúlyozott működésére is, ahol egy apróság is képes felborítani az otthoni nyugodt és meghitt légkört. Néhány tippel azonban megőrizheted családod mentális egészségét – a sajátodról nem is beszélve! Olvass tovább, és segítek helyreállítani az otthoni élet harmóniáját.

benjamin-manley-qkflfhjn1ka-unsplash.jpg

Miért voltak olyan nehezek az elmúlt hónapok?

Mióta kirobbant a világjárvány, egy csettintésre fordult meg körülöttünk a világ. Egyik napról a másikra kellett villámgyorsan reagálni a változásokra, ami senkinek sem volt egyszerű feladat.

Nincs ez másképp a családok életében sem, ahol mindenki egyszerre igyekezik megküzdeni a saját nehézségeivel. Megérkezett az online oktatás, ami egész napos felügyeletet jelentett a szülőknek, így háttérbe szorítva a hétköznapi teendőket, és túlterhelve a család tagjait. A járvány senkinek sem könnyítette meg a dolgát, azonban e nélkül is megtörténhet, hogy valamilyen élethelyzetből adódóan megbillen az egyensúly. A kérdés, hogy mit tehetsz azért, hogy újra egy jó hangulatú és szeretetteljes család lehessetek – akár ilyen különleges helyzetben, akár az egyszerű hétköznapokban?

kelly-sikkema-4l2ml8-mlug-unsplash.jpg

Hol találhatod meg a megoldást?

Önmagadban. Anyaként valószínűleg te vagy a család szíve és mozgatórugója, egyben te vagy az, aki újra harmonikussá tudja változtatni a családod életét. A jó hírem az, hogy ez nem egy újabb feladat lesz a megannyi teendőd listáján, sokkal inkább egy kikapcsolódási lehetőség, ami pozitívan hat szeretteidre és rád is. Nézzük, mit tehetsz azért, hogy az otthoni élet a nyugalom szigetével lehessen egyenlő.

4 tipp a tartósan nyugodt családi hétköznapokért:

1. Nevezz ki heti egy napot, ami a családról szól!

Ez lehet egy délutáni program, vagy egy közös társasjáték est. A fókusz a felhőtlen szórakozáson van, amikor nincsenek telefonok, számítógépek, tévék, csak ti! Használjátok ki az egyre szebb időt, és túrázzatok a szabadban, ahol rátalálhattok a természet adta harmóniára is.

2. Minden este kérdezzétek meg egymást, hogy vagytok!

Egy egyszerű kérdés, amiben benne van minden törődés és szeretet. Fontos, hogy olyan időpontban kérdezzétek egymást, amikor valóban van időtök beszélgetni, és akár megvitathatjátok a felmerülő gondokat is.

3. Lepd meg apróságokkal szeretteid!

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csupán néhány kedves gesztus is elég! Egy mosolygós arc a reggeli pirítósra, vagy egy apró cetli, amit a tolltartóba rejthetsz. Bármelyik mellett is döntesz, fejezd ki a segítségével, hogy mennyit jelent neked a másik!

4. Legyenek egyértelmű szabályok!

Nem elhanyagolhatók a családi béke szempontjából a világos, és következetes szabályok sem, amelyek egészséges kereteket állítanak fel, így könnyebb is bennük eligazodni. Ilyen lehet például a képernyőhasználat korlátozása, közösen kialakított napirend és felelősség tábla.

adam-winger-luptaqgicx0-unsplash_1.jpg

Ezek mind-mind apróságok, amik nem kerülnek pénzbe, és túl sok időt sem vesznek el – mégis sokszorosan megtérülnek a család boldogság-mutatóján.

Szeretnél többet megtudni, miként őrizheted meg családod mentális egészségét? Jelentkezz a júniusban induló Képesítő programra :Képes legyen - galkissnoemi.hu ahol a gyermekfoglalkozáson kívül szülő coachinggal támogatlak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr7616576360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása