Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

A Covid mentális hatása a gyerekekre

2022. január 18. - Gál Kiss Noémi

Ha bő 2 évvel ezelőtt megkérdeztek volna minket, hogy miként nézne ki egy világjárvány, sokunknak meglett volna a maguk sci-fi elképzelése. Senki nem gondolta volna, hogy valaha bármelyikünk változata, vagy ahhoz hasonló akár a valóság is lehet... A koronavírus a legelképesztőbb (rém)álmainkat elevenítette meg szinte egyik napról a másikra, amihez nem könnyű alkalmazkodni, de nem is lehetetlen! 

kelly-sikkema-8rt0q9kdqhi-unsplash.jpg

Gyerekként a világ… és a világjárvány 

A gyerekek folyamatosan formálódó értékrendje, világképe nagymértékben függ az őket körülvevő környezet attitűdjétől, valamint az őket érő ingerektől. Alapvetően az első 7 év az egyik legmeghatározóbb a szociális kapcsolatok, és az énkép meghatározása szempontjából. Ilyenkor találkozik először a gyermek az őt körülvevő világ szabályaival és elvárásaival. Az iskolába lépés pillanatával megjelenik az objektív szempontokra épülő értékelés, vagyis az osztályozás, ami nagy kihívást jelent az elismerésre vágyó gyermekeknek. A kérdés az, hogy miként hat a gyermekek fejlődésére, amikor mindezeken felül még egy világjárvány is beüt?  

Állandóságot teremteni az ismeretlenben 

A történelem során többször olvashattunk pusztító világjárványokról, amelyek megtizedelték a lakosságot, azonban a döbbenetes számadatok mellett vajmi keveset hallottunk a jelenség társadalmi hatásairól, így mondhatni, ezekből nehezen tudtunk tanulni. Sőt, őszintén szólva, ezidáig talán nem is gondoltuk, hogy az ilyen jellegű információ hasznos lehet. Szüntelenül olvashatsz a vírus tüneteiről, megelőzéséről, de aligha kaphatsz bármilyen tájékoztatást, hogy miként vészeld át ezt az időszakot úgy, hogy megőrizd családod mentális egészségét. Pedig a te szempontodból, mint édesanya, ez az egyik legfontosabb! Talán észre sem veszed, hogy miként bomlik meg a családi harmónia, vagy azt, hogy gyermeked éppen segítségre szorul.  

Ne aggódj! Segítek, hogy ilyen szélsőséges élethelyzetben is megtaláld az egyensúlyt, és biztonságot, megértő környezetet alakíts ki szeretteid számára. 

Szabályok és lehetőségek 

Kisgyermekkorban az egyik legnagyobb feladat, hogy gyermeked megismerje a szabályokat, és képes legyen hozzájuk alkalmazkodni. A szabálykövetés fejlődésének komoly pszichológiája van, ami lehetővé teszi az optimális nevelést.  

A COVID páros lábbal rúgta fel mindezt azzal, hogy életkortól függetlenül, megkérdőjelezhetetlen szabályok követését várta el kicsiktől és nagyoktól egyaránt. Ilyen például a közösségi terekben történő maszkviselés, a másfél méteres távolságtartás, vagy a találkozások minimálisra csökkentése. Nem könnyíti meg a gyerekek (és egyben a szülők) helyzetét az sem, hogy a mindezekért felelős ok, a vírus számukra láthatatlan módon van jelen. A karantén-időszak értékes társas kapcsolatoktól fosztotta meg a gyerekeket, amik pótlása az idő múlásával sokszor nem is lehetséges. Ennek hatására kialakulhatott szociális szorongás, vagy akár a szülőktől való elválással kapcsolatos félelmek. 

De mik a lehetőségeid szülőként? 

A vírus elleni védekezés társadalmi szintű feladatunk, így a hozott rendelkezések mindenki számára érvényesek. Ezek kikerülése nem lehetséges, de van olyan megoldás, ami segíthet megőrizni a „józan eszeteket” a jelenlegi, gyorsan változó helyzetben is. Ez pedig a család összetartó ereje: gondoskodj arról, hogy az otthonotok egy biztonságos, meleg fészek legyen, ahol azt érezheti a gyerek, hogy a kihívások ellenére ti összetartotok és számíthattok egymásra!  

Szervezzetek közös programokat, de ne csak a megszokottakat; próbáljatok ki együtt új dolgokat is! Ez lehet egy közös főzőcskézés, egy kirándulás olyan vidékre, ahol még nem jártatok, élményfestés, vagy akár más új hobbi.  A hangsúly nem a tevékenységen van, hanem az együtt töltött időn, ami támogatja családod tagjait a vírushelyzet okozta rossz érzések leküzdésében.  

mathilde-langevin-1co4wz4ntdw-unsplash_2.jpg

Jelenleg a szakemberek sem tudják még felmérni a covid mentális hatásait, ugyanakkor a prevenció kulcs fontosságú lehet.  Így érdemes olyan lehetőségeket keresni, ami segít a családnak mentálisan “golyóállóvá” válni. Ilyen lehet a dráma pedagógia, a művészetterápia, a gyermek coaching és alternatív technikák, mint az aroma freedom technika is.  

Egy szakember segít abban, hogy felismerjétek mennyire súlyos a helyzet és megnézzétek együtt a lehetőségek közül mi az, ami Nektek a leginkább működik.  

Szeretnél egy coaching/család konzultáció keretén belül támogatást és meghallgatást kapni, ne habozz és írj/hívj: +36304088862 vagy hello@galkissnoemi.hu.

Ha megismerkednél egy instant megoldást hozó eszközzel, az aroma freedom technikával várlak szeretettel a januárban debütáló Instant Családi Egyensúly workshopomon.  

Az Aroma Freedom Technika olyan, mint egy instant megoldás a mindennapos apró harcokhoz. Összehozza a családot, visszaadja gyermeked önbizalmát, segít leküzdeni a szorongásokat. A pszichoterápia és az aromaterápia ötvözése, ami segít felismerni és felszabadítani a korlátozó gondolatokat, érzéseket.  

 vitolda-klein-1tffihezz3q-unsplash_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr10016817622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása