Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Szülőnek lenni covid idején

2021. május 13. - Gál Kiss Noémi

A koronavírus miatt egyik pillanatról a másikra kellett alkalmazkodnunk egy teljesen új élethelyzethez, és ez a megmérettetés még korántsem ért véget. A sok nehézség leggyőzésére szükséged van az erődre és a motivációdra… ami mostanra már lehet, hogy fogytán van. Hogyan szerezheted vissza?

tl-4_1.jpg

Mikor kerül le végre a válladról a teher?

Míg gyermeked a pocakodban van, te pedig izgatottan várod a találkozást, van időd mentálisan felkészülni az anyaság minden próbájára és szépségére egyaránt. Amikor pedig megérkezik családotok szeme fénye, indul a véget nem érő kaland: vagyis a szülőség. Újabb és újabb megoldandó feladatokkal találkoztok, amiket előbb-utóbb egészen biztosan sikerül orvosolnotok.

A 2020-as év azonban rengeteg új ismeretlen kihívás elé állított valószínűleg Téged is. Amellett, hogy folyamatosan meg kell birkózni a beszűkült mozgástérrel, az otthontanulás nehézségeivel, valamint a munkahelyek változatlan elvárásaival, esetleg a munka elvesztésével, ott van még a lelki nyomás is, amit szeretteink féltése okoz. A közhangulat igencsak nyomott körülöttünk, ez pedig nem segít abban, hogy a Te és családod lendülete töretlen maradjon. Felmerülhet benned a kérdés, hogy mikor lesz ennek vége, és teheted le a terhet?

kelly-sikkema-ryabmclp7am-unsplash.jpg

A lassú változást felgyorsíthatod!

Egy világjárvány legyőzése nem két napos feladat, ha pedig a vírus már a múlté lesz, a lenyomata akkor is megmarad a jövőbeli életünkön. Nem érdemes tehát arra várni, hogy egyik napról a másikra minden helyreáll majd a régi kerékvágásba, azonban azt sem szabad hagyni, hogy mindez lenyomjon Téged. A legjobb „gyógyszer” mentális erőd megőrzésére, ha újratervezel, és megpróbálod a legtöbbet kihozni a mostani élethelyzetből! És mivel nem tudjuk, mikor jön a javulás, ezért a jelenlegi helyzethez kell alkalmazkodnunk…

Miért fontos, hogy jól legyél?

Rengetegszer hallani, hogy a test megbetegedése mögött sokszor a lélek terhei állnak. Mentális jól-léted tehát nem csupán a Te és családod lelki egyensúlyának megőrzése szempontjából fontos, hanem a fizikai egészséged miatt is. Ne várj a világ változására tétlenül, inkább próbáld meg megkeresni a harmóniát a mostani élethelyzetben, és teremts idilli hangulatot családodban ebben a gyorsan változó világban.

vitolda-klein-h0pird630qc-unsplash.jpg

Anyai lélekerősítés lépésről, lépésre

1. Akard a változást!

Az első és legfontosabb, hogy akarj elvonatkoztatni külső körülményektől, és teremts valami újat. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csupán néhány új szokásra, például péntek este nyolc után szervezzek családi társas esteket, vagy minden 2. nap táncoljatok, ugráljatok zabolázatlanul a kedvenc zenéiteket bömböltetve! Ez segít levezetni a stresszt, és családi programnak sem utolsó.

2. Beszélgessetek egymással sokat!

Gyermekednek sem könnyű megbirkózni ezzel az élethelyzettel. Beszélgessetek sokat arról, hogy számára mi a legnehezebb, és bátran mondd el a te érzéseidet is. Ha pedig tudjátok, mire van szükségetek, akár javaslatokat is tehettek a megoldásra. Könnyen lehet, hogy friss, gyermeki fejjel olyan okosakat mond, amire magadtól soha nem gondoltál volna!

3. Költözzetek kicsit online térbe

Sok szülő ellenzi, ha gyermeke sok időt tölt a képernyő előtt. Most azonban kifejezetten jól jön a fejlett technika! Miért ne játszhatnátok együtt online játékokkal, és miért ne vonhatnátok be a nagyit is? Ez most a legbiztonságosabb módja a közös szórakozásnak.

4. Este tedd fel a kérdést: Mi volt ma a legjobb?

Amikor ennyi szörnyűség történik körülöttünk a világban, nagyon nehéz észrevenni a jó dolgokat. Este lefekvés előtt idézzétek fel, hogy azon a napon mi volt az, ami örömet okozott számotokra. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ez lehet egy apróság is, például hogy először lehetett kabát nélkül sétálni az udvaron.

5. Bátran kérj segítséget!

Nem kell mindig, mindent egyedül megoldanod. Vond be a párod, a szüleid, brainstormingoljatok, hogyan tudjátok a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Ha pedig úgy érzed, már semmi nem segít, nem ciki professzionális segítséget kérni: örömmel segítek Neked és Családodnak, hogy a Covid-19 számotokra is pozitív változásokat hozhasson. A leghatékonyabban együtt tudunk dolgozni, családként jelentkezzetek a júniusban induló Képesítő programomra: Képes legyen - galkissnoemi.hu, kis csoportban a gyerekekkel dolgozom, míg Veletek egyéniben, hogy egymást erősítve tudjatok tovább haladni.

 

 rowan-chestnut-smas_uxg4l0-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416558660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása