Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Így kezeld gyermeked szorongását és félelmeit!

2021. március 08. - Gál Kiss Noémi

A gyerekkor csupa móka és kacagás. Neked is megvannak a legszebb és legviccesebb emlékeid, igaz? Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne nehéz a felnőtté válás folyamata. Sőt! Minden életkornak meg van a maga kihívása, és ha segítünk ezeket feldolgozni a gyerekeknek, akkor számtalan felnőttkori szorongást is megelőzhetünk.

caleb-woods-vzildyoqn_u-unsplash.jpg

Mi az oka a félelemnek?

A félelem mindenki számára mást jelent. Egy dolog azonban közös mindannyiunk félelmében: a bizonytalanság. Ez a nyomasztó érzés nem egyszer képes felőrölni minket, alapjaiban határozza meg a hétköznapjainkat és cselekedeteinket. A gyermekkori félelem semmiben nem különbözik a felnőttkorban tapasztalhatótól, nem szabad félválról venni a kiskori szorongást sem, hiszen a legtöbb tulajdonság és felnőttkori reakció ebben a korban alapozódik meg. A tartósan fennálló, kezeletlen félelem szorongó, befelé forduló személyiséget eredményezhet, amit felnőttkorban feldolgozni és kezelni sokkal nehezebb. Az első lépés tehát, hogy megértsd: gyermeked félelmei igenis valósak, attól függetlenül, hogy a dínóktól, szörnyektől vagy esetleg az iskolakezdéstől tart.

Egy kis gyermekpszichológia

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy gyermeke vajon mért nem beszélt rossz érzéseiről? Mi az oka annak, hogy a kicsik nem jelzik az iránymutató felnőtteknek, hogy félnek, vagy szoronganak?

A válasz egyszerű. Az óvodás, kisiskolás gyermek egész egyszerűen nem kérdőjelezi meg a vele történteket. Úgy ismeri meg a világot és a hozzá fűződő érzéseit, ahogy azok megmutatkoznak nála, így nem is gondolja, vagy tudja azt, hogy nem ez a normális. A szülő kezében tehát hatalmas a felelősség, hogy időben észrevegye, ha gyermeke fél, és segítséget, iránymutatást adjon annak feldolgozására. Ezekből a megoldási javaslatokból lesznek később a felnőttkori adaptációk, amik segítenek átvészelni a nehéz időszakokat.

bermix-studio-0bclkse1gy8-unsplash.jpg

Gyermekkori félelmek, amelyek komoly problémát jelezhetnek

Nagyon sok gyerek nem szeret óvodába, vagy éppen iskolába menni. Felnőttként azt gondolhatod, ez csupán gyerekkori dac, amiről jobb, ha nem is veszel tudomást. Fontos tudni azonban, hogy az óvoda és iskola az első intézményes nevelési helyszínek, ahol a gyermeknek már nem csupán a családba, de egy egészen új közösségbe is be kell szoknia. Mindezt megnehezítik az elvárások, amik a tanuláshoz kapcsolódnak. Egy egészen új életszakasz, amiben több területen is teljesíteni kell. Ha pedig nem sikerül, akkor bizony negatív hatások érhetik gyermeked. A félelem tehát bármikor könnyedén kialakulhat, de itt az idő, hogy kezeld!

Mit tegyél, ha a szorongás jeleit tapasztalod?

  1. Kérdezz!
    Kérdezd bátran gyermeked a napjáról, és segíts neki megfogalmazni problémáit!
  2. Adj megoldási alternatívákat!
    Ha megértetted félelme okát, adj neki néhány javaslatot arra, hogyan kezelje, vagy hogyan győzze le félelmét. Ezzel megfelelő irányba terelheted a megoldáshoz, ugyanakkor megadod neki a döntés lehetőségét is, amitől erősödik az önbizalma!
  3. Beszélgessetek a lehetőségekről!
    Mivel a félelem alapja a bizonytalanság, ezért rendkívül fontos, hogy beszélgessetek arról, hogy mi és hogyan fog változni. Ezzel lényegében megszüntetik a félelem alapját.
  4. Ne félj te sem segítséget kérni!
    Szülőként nagyon rossz érzés, amikor nem tudsz segíteni gyermekednek. Azonban ne ijedj meg attól sem, ha valami olyasmit tapasztalsz, amit úgy érzed, egyedül nem sikerül megoldanod. Kérj bátran segítséget, hiszen együtt minden könnyebb!

Ebben segíthet a gyerek/szülő coaching, vagy a hamarosan induló, Tedd képessé a gyermeked! workshop, amiben konkrét gyakorlatokat mutatok majd, hogyan segíts neki megbirkózni az élet által elé sodort kihívásokkal.

quokkabottles-fndqp9q01zo-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr6216454384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása