Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Beilleszkedni egy közösségbe könnyedén?

2021. március 24. - Gál Kiss Noémi

Hogyan segíthetsz gyermekednek beilleszkedni egy közösségbe?

Szeretnéd, ha gyermeked jól érezné magát közösségben? Szeretnéd, ha könnyedén beilleszkedne az óvodába, iskolába, és sok barátja lenne? Sok más dologhoz hasonlóan a felnőttkori szociális készségek és képességek már kisgyermekkorban megalapozódnak, a cikkemben bemutatom, hogyan segíthetsz neki ebben…thumbnail_large.jpg

A csoporthoz való tartozás vágya egy evolúciós folyamat eredménye, de nem mindenki szeretne ebben egyformán részt venni. Teljesen természetes, ha gyermeked introvertáltabb, vagy épp ellenkezőleg, annyira extrovertált, hogy nem megy neki a csapatjáték – de sokat segíthetsz neki mindkét esetben, hogy jól érezze magát a többiek között!

Kire ütött ez a gyerek?

Személyiségünket és viselkedésünket rengeteg tényező befolyásolja. Az általános jellemzők mellett megannyi időszakos dolog is hatással van a döntéseinkre, mint például a pillanatnyi kedélyállapot vagy az egészség. Legyen szó bármilyen külső tényezőről, az, hogy egy pillanatban hogyan viselkedünk, legtöbbször a tanult és genetikailag kódolt sémáktól függ. Vagyis a viselkedésének egy részét tőletek örökölte, de hatással vannak rá a külső dolgok és a pillanatnyi lelkiállapota is.

Gyakran nem könnyű megkülönböztetni a szerzett és veleszületett tulajdonságokat. Ha a szociális képességekről beszélünk, az introvertáltság például legtöbbször genetikai tulajdonság, de szélsőséges esetben okozhatja valamilyen trauma is. Az ilyen alapvető személyiségjegyeken változtatni nem könnyű, és nem is feltétlenül kell, de a kisgyermekkor egy igazán befogadó időszak, ami rengeteg izgalmas fejlődési és tanulási lehetőségeket biztosít. Lényegében ebben a periódusban tanulja meg a kicsi a világ működését és benne az ő helyét, így sokat segíthetsz neki ebben.

tl_2.jpg

Miért nehéz a beilleszkedés?

Hatalmas próbatétel, amikor eljön az idő, és az intézményes nevelés is megjelenik a kicsi életében. Mint a legtöbb helyzetben, csemetéd itt is a „túlélésért” küzd, de természetesen nem a klasszikus értelemben. A bölcsődei, vagy óvodai közösségek egészen új szociális képességeket igényelnek, amelyek kis iránymutatással könnyedén fejlődnek. A beilleszkedést nagymértékben segíti a pozitív példamutató magatartás, az empátia és a határozottság. Mivel a kisgyermekek elsődleges fejlődési színtere a játék, így rengeteget taníthatsz neki ezen keresztül is.

thumbnail_large-1.jpg

Így lehet zökkenőmentes a beilleszkedés:

Akár introvertált, akár extrovertált típus, nem lehetetlen, hogy gyermeked gyorsan megtalálja a helyét az új közösségben. A beilleszkedés egy könnyen tanulható képesség, amihez csupán némi időre, odafigyelésre, és kommunikációra van szükség.

  1. Már az első nap előtt beszélgessetek!

Ahogy közeledik az első óvodai, vagy iskolai nap, beszélgessetek róla, hogy milyen lesz, mire számíthat. Azzal, hogy kiiktatjátok az ismeretlen tényezőket, sok szempontból támogatod az önbizalmát!

  1. Fess pozitív képet a változásról!

A változás félelmetes, és sok gyerek nem is tudja még, hogy jó dolgokat hozhat. Említsd meg neki, hogy mennyi mindennel gazdagodhat, pl. új barátokkal, élményekkel. Így az aggodalmat felülírja majd a várakozás izgalma.

  1. Kérdezd a napjáról!

A beszélgetés elengedhetetlen, hogy megtudd, ha nehézségei vannak. Kezdeményezz figyelmes beszélgetéseket, és segíts megoldási lehetőségeket ajánlásával.

  1. Szervezzetek iskolán/óvodán kívüli közös programokat!

A beilleszkedés sikere a közös élményeken is alapul. A gyerekzsúrok és más összejövetelek segítenek gyermekednek a barátkozásban.

  1. Fejleszd az empatikus képességét!

A beleérző képesség az egyik leghasznosabb tulajdonság, ha emberi kapcsolatokról van szó. Egy olyan gyermek, aki nyitott mások érzéseire, könnyebben találhatja meg a helyét a közösségben. Ebben segítségedre lehet a sok közös játék, ahol nyertes és vesztes (!) pozícióban is megtaníthatod neki a másikkal való törődést.

Érdekel, hogy miként segítheted még gyermeked szociális képességeinek fejlődését? Jelentkezz a Tedd képessé a gyermeked! kurzusomra, ahol többek között ezt a fontos területet is érinteni fogjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr1416476402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása