Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Önérvényesítés már gyerekkorban!

Miért fontos az önérvényesítés és hogyan alapozhatod ezt meg gyermekkorban?

2021. március 15. - Gál Kiss Noémi

Minden szülő szeretné, ha gyermeke kiállna magáért: de vajon a végletekig támogatnunk kell ebben? Hogyan taníthatod meg neki, hogy érvényesítse az akaratát, miközben a többiekét is tiszteletben tartsa?

tl_2.jpg

Az ember szociális lény, és a különféle közösségek részeként megannyi alkalommal szükség lehet a határozott fellépésre. Sok más képességhez hasonlóan az önérvényesítés alapjait is gyerekkorban sajátítjuk el. Egy rendkívül hasznos képességről beszélünk, azonban csupán egy vékony hajszál választja el a hatékonyságot az önzéstől. Ha szeretnéd ezt a tulajdonságot pozitívan megszilárdítani, ez a cikkem segíteni fog.

Az önérvényesítés előbb elkezdődik, mint gondolnád

A határozott, céltudatos kiállás a túlélést, és a saját érdekek érvényesítését hivatott szolgálni. Lehet, első hallásra ez nem tűnik életmentő tulajdonságnak, de ahogy az őskorban, úgy napjainkban is elsődleges képesség a túlélés érdekében.

Amikor a kisbaba megszületik, és egy olyan világba csöppen, ahol már másokra van utalva, bizony komoly erőket kell bevetnie, hogy környezete megértse, mire van szüksége éppen. Ez hangos, gyakran szívfájdító sírást jelent, ha éhes, vagy ha éppen fáj valamije. A szülők pedig tökéletesen rá vannak hangolva ezekre a hihetetlenül erőteljes jelekre, és arra törekednek, hogy az apróság igényei mielőbb megvalósuljanak. Az adok-kapok játék a létfenntartás érdekében már a szülőség első napján megkezdődik, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb játszmákká növekednek ezek a kis harcok.

thumbnail_large-1_2.jpg

Ahogy cseperedik a kicsi…

Az első pár hónap, sőt, év a varázslatos fejlődés időszaka, amikor rendkívül rövid időn belül egyre önállóbbá válik gyermeked. Ahogy a test és a képességek, úgy az idegrendszer is fejlődik, és csemetéd hamar ráeszmél, hogy ő egy külön személyiség, aki kiszolgáltatott a világ akaratának. Ezt az érzést nem könnyíti meg, hogy környezetéhez képest sokkal kisebb, így nem éri el azokat a dolgokat, amelyeket szeretne. Ekkor kezdődik meg a tipikus „Nem” és „Akarom” időszak, amit a legtöbb szülő nehezen visel. A legtöbb gyerek ilyenkor mértéktelenül önzőnek tűnik. Pedig ez az időszak az önérvényesítés elsajátításának egy érdekes és fontos időszaka, ahol nagyon sokat taníthatsz a picinek.

thumbnail_large-1_1.jpg

Hogyan segíthetsz neki az önérvényesítés képsségének elsajátításában?

Talán nem is gondolnád, hogy a kisgyermekkor fantasztikus lehetőségeket biztosít arra, hogy csemetéd megtanulhassa az egészséges önérvényesítő technikákat. Nézzünk néhány tippet, ami számodra is hasznos lehet:

  1. Adj választási lehetőségeket!
    A kisebb jelentőséggel bíró kérdésekben adj döntési lehetőséget gyermekednek. Fontos, hogy ha ő dönt, az valóban úgy történjen, az ismert következményekkel, így csak olyan dolgokban engedd dönteni, amik számodra is teljesíthetők.
  2. Beszéljétek meg az óvodai/iskolai konfliktusokat
    Elsőre rossz dolognak tűnhetnek, de valójában rengeteget taníthatsz gyermekednek általuk. Mivel ezekben a szituációkban az apróságok a felnőttektől várják a megoldást, így iránymutatást adhatsz a helyes konfliktuskezeléshez. A helyzetet neki kell kezelnie, de egy kis segítséggel képessé válik majd érvényesíteni önmagát, és a jövőben a feszült helyzetekben is sikeresen képviseli magát.
  3. Tanítsd meg kommunikálni!
    Az önérvényesítés sikere legtöbbször a kommunikáción múlik. Az „akarom”, „kell”, és az „add ide!”, szavak helyett használjátok minél többet a „kérem szépen”, vagy a „megtennéd” Néhány apró finomítás, és a társalgást rögtön előnyére fordíthatja majd, nem csak gyermekkorban, hanem felnőttként is.

thumbnail_large-1.jpg

Érdekel, hogy miként fejlesztheted tovább szuper szülői képességeid a gyermekek önérvényesítő viselkedésének megszelídítése érdekében? Akkor várlak szeretettel az induló Tedd képessé a gyermeked! workshopon, ahol sok szükséges praktikát elsajátíthatsz a sikeres szülőséghez!

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr2216465938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása