Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

A hiszti nem az ellenségünk!

2021. március 24. - Gál Kiss Noémi

A hiszti korszak, hogyan kezeljük és mi is van mögötte?

caleb-woods-vzildyoqn_u-unsplash.jpg

A hiszti egy kontrollvesztés, nem ellenünk szól, a gyermek érzelmei dúlnak és nem tud vele mit kezdeni, nincsenek eszközei még arra, hogy kezelje azokat az érzelmeket, amik benne vannak.
A hisztire nem hat a büntetés, és nem is a legjobb módszer rá.
A hiszti egy érzelemkifejezés, egy feszültségkiadás, akkor, amikor még a gyermek nem tudja kifejezni máshogy az érzéseit. És ebben segíteni kell nekik, nem büntetni őket.
thumbnail_large_1.jpg

Mit tehet ilyenkor a szülő?

Amikor éppen dúl a vihar, akkor, amit tehetünk az az, hogy várunk.
Biztonságot sugallunk és várunk, éreztetjük vele, hogy jelen vagyunk, mellette vagyunk. A legjobb ha mellé ülünk, egy szintre kerülünk vele.
Megvárjuk, hogy lecsillapodjon, véget érjen a kiabálás, levezesse a feszkót.
Teret adunk neki, és mikor kell ott vagyunk, megkérdezzük, mi segítene most neki. Ha kell csak öleljük. Ezzel is mutatva, hogy most is szerethető!
jordan-whitt-kqcxf_zvdau-unsplash_1_1.jpg
A hisztire nem megoldás a büntetés, persze az sem, hogy félünk a hisztitől. Ha rettegünk, hogy jönni fog és ezért állandó készenlétben állva folyton megelőzni akarjuk és mindent engedünk, pont megerősítjük benne, hogy a hiszti az eszköz. Ha eléri amit akar egy hisztivel, ezt tanítjuk neki, hogy ez a módja.
Nem megelőzni kell és nem is engedménnyel reagálni, hanem csak elfogadni, megérteni és benne is tudatosítani, hogy ilyenkor érzések vannak benne, ami rendben van és segítsünk neki megtanulni  és megtalálni a kezelési módot.
Biztosítsuk a szeretetről, megértésről.
Megértem, hogy most rossz neked. Én itt vagyok, melletted vagyok, szeretlek. Akkor is szeretlek, ha hisztizel.
Fontos, hogy ha mi nyugodtak tudunk maradni, függetlenítjük magunkat, nem vesszük magunkra, akkor a nyugalom nagyon jó hatással lesz rá, biztonságot, megértést kap, könnyebben meg is nyugszik.
Ha mi magunk is elveszítjük a kontrollt, neki is nehezebb lesz kapaszkodni valamibe, nem fog találni semmit, ami segíteni tudna neki.
Természetesen, mint 3 gyermekes anya, pontosan tudom, hogy nem mindig vagyunk abban a helyzetben, hogy kivárjuk a hiszti végét, leüljünk. Hisz van még más gyermekünk is, lehetünk mi is nagyon rossz passzban, lehet egy bolt közepén történik mindez.
Vannak helyzetek, amikor nincs idő, mód erre.
Ilyenkor egy dolgot fontos tennünk, hogy jelezzük a gyereknek, hogy tudom, sajnálom és megértem, hogy most neked rossz, nem vagy jól. Ha megértjük, már segít neki.
A biztonság, megértés nem azt jelenti, hogy nincsenek határok. Ha magára vagy másra veszélyes a hiszti, a dühöngés, azt semmiképp ne hagyjuk. Azt meg kell állítani. Az érzéseket megértjük, meg is kell engedni, hogy megélje, de a tetteket, agressziót nem.

AMIKOR VAN LEHETŐSÉG, OTTHON VAGYUNK, IDŐNK IS VAN ÉS KELLŐEN ZEN ÁLLAPOTBAN TALÁL MINKET MEG EGY HISZTI, PRÓBÁLJUK KI:

  1. Leülni mellé
  2. Várni
  3. Ott lenni, biztonságot és nyugalmat adni
  4. Mondjuk el neki, hogy megértjük őt
  5. Ölelni, amikor vége és kéri
  6. Beszélgetni az érzelmekről, de NEM a hisztikor
  7. Érzelmi intelligencia fejlesztése játékosan, feladatokkal - coaching
  8. Megmutatni a lehetőségeket, mi is tudna segíteni neki kezelni az ilyen viharokat
  9. Mindig szeretni, akkor is mikor nem olyan könnyű
Sokat tanulnak 1-1 ilyen helyzetből a gyerekek, leginkább azt, hogy elfogadva vannak, az érzések léteznek, szabad érezni így, és eszközt arra, hogy tudok megnyugodni.
Számos játékos feladattal fejleszthető az önismeret, az érzelmeink megismerése az első lépés.
Ha szeretnél párat megtanulni és kipróbálni a gyerekeddel otthon, gyere a március 29-én induló Tedd képessé a gyermeked workshopra.

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr10016469772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása