Tedd képessé a gyermeked

CSALÁD KÉPESÍTŐ

CSALÁD KÉPESÍTŐ

Elég jó anya vagyok?!

Egyensúlyban maradni

2021. február 23. - Gál Kiss Noémi

standsome-worklifestyle-wwqnoda3ctq-unsplash.jpg

 

A kérdés, amit minden édesanya feltesz magában életében legalább egyszer. Egy örök dilemma, amire mindenki keresi a választ, de csak kevesen találják meg. Pedig nem is olyan bonyolult összehangolni az anyaságot és a belső egyensúlyt, csupán néhány apró trükk és egy kis elfogadás… engedd meg, hogy segítsek!

Ahány szerep, annyi elvárás

Az anyaság az egyik legszebb hivatás, még akkor is, ha egy újabb (és újabb és újabb) szerepkörben kell helytállnod. A szülés pillanatától már nem csupán a tökéletes munkatárs, az álomfeleség, vagy éppen a megértő testvér szerepében, hanem tudatos anyukaként is boldogulnod kell. Márpedig ennyi szerepben maximálisan teljesíteni igencsak megerőltető.

Az anyává válás hosszú folyamat. Az első lépés, amikor eldöntitek, hogy családotokat egy új taggal szeretnétek bővíteni, ezután már a terhesség ideje alatt megkezdődik a felkészülés az új szerepkörre. Mindezt persze nem könnyíti meg a téged érő megannyi külső és belső változás, ami néha kész hullámvasúttá teszi az anyaságra való felkészülést.

Amikor pedig megérkezik a kis jövevény, újabb nehézségekkel kell szembe nézni, és biztos lehetsz benne, hogy ekkor mindenki okosabb lesz majd nálad, vagy legalábbis azt hiszi magáról…

Ki a jó anya?

Sokan dobálóznak azzal a mondattal, hogy valaki „jó”, vagy „rossz” anya. Pedig igazán nem is létezik egy mindenkire igaznak mondható keretrendszer, nincs egyen-definíció a helyes anyaságról.

Minden családban mást és mást jelent jó anyának lenni. Míg az egyik gyerkőcnél a szigor a célravezető nevelési mód, másnál a játékosság kerül előtérbe. Míg egyesek abban hisznek, hogy az a jó, ha a gyermek mindent megeszik, mások a döntés szabadságát tartják szem előtt. Ha pedig ezek a szemléletek találkoznak, és megütköznek egymással, főleg, ha egy érzékenyebb pillanatban „kapnak el”, úgy érezheted, hogy mindent rosszul csinálsz. Ez azonban nem más, mint véleménykülönbség, ami nem azt jelenti, hogy az egyik, vagy a másik elgondolás hibás lenne.

A jó anyaság nem másokon múlik: a jó anyaságnak belőled kell fakadnia. Neked kell azt érezned, hogy elég jó vagy, és a te gyermekednek kell a lehető legjobbat nyújtanod.

nathan-dumlao-n4onyuqmfyc-unsplash.jpg

Hogyan lehetsz jó anya 4 lépésben?

Ehhez nem az kell, hogy szakadj még több darabra, vagy kövesd a legújabb, legtrendibb, ilyen-olyan nevelési elveket. Nézzük csak, hogyan éreztetheted magaddal, hogy mindent megteszel, amire szükség van:

1. Legyél magabiztos az értékrendedben!

Az első és legfontosabb, hogy bízz abban a rendszerben, amit helyesnek gondolsz. A hitelesség és a magabiztosság segítségedre lesz, hogy könnyebben túllendülj a kríziseken, és egy kellemes légkört teremts magatoknak. Hallgasd meg nyugodtan mások véleményét, de csak azokat építsd be a nevelési módszeredbe, amikkel maradéktalanul azonosulni tudsz.

2. Ne akarj mindenhol maximálisan teljesíteni!

Fogadd el, hogy te sem vagy tévedhetetlen szuperhős. Ha hibázol, bátran vállald, és ne marcangold magad tovább. Ha a sok szerepkörödből az egyikben csak 80%-ban teljesítesz, vagy csak 50%, az is rendben van. Az önostorozás helyett inkább a megoldásra koncentrálj! Ezzel a saját lelkedért is sokat teszel, és értékes tapasztalatokat taníthatsz gyermekednek is!

3. Legyen én-időd!

Nagyon fontos, hogy teremts időt olyan dolgokra, amik csak rólad szólnak. Így lehetőséged lesz regenerálódni, kicsit jobban megismerni magad. Kialakul egy egészséges önbizalom és jókedv, ami hidd el, családod életén is meglátszik majd!

4. Néha lazítsatok közösen!

Tudom, hogy nagyon szoros menetrend, és nehéz megtanulni az egyensúlyt a munka, az otthoni teendők, az iskola elvárásai között, de néha szakítsatok egy kis időt arra, hogy játsszatok! Egészen fantasztikus dolgokat megtudhattok egymásról, ami a saját magadról alkotott képedet, vagy éppen a család életével kapcsolatos hozzáállásodat is megváltoztathatja. Meglepődsz majd milyen nagy hatással lesznek rád ezek a pillanatok!

Összefoglalva:

Mitől válhatsz jó anyává? Ha elengeded az elvárásokat, teret engedsz az ösztöneidnek, és egy kis játéknak, nevetésnek. Bízz a képességeidben és ez a megannyi szerepedben segít majd helytállni!

Szeretnél több technikát, trükköt, megoldást megismerni? Szeretnél egy támogató közösséghez tartozni, ahol anyukák, szülők beszélgetnek, a gyereknevelés kihívásairól? Várlak szeretettel támogató csoportomban: CSALÁD KÉPESÍTŐ

maddi-bazzocco-tozquhd8l38-unsplash.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://galkissnoemi.blog.hu/api/trackback/id/tr9716436138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása